Политическият спор между ДПС и ДОСТ за мястото на днешния възпоменателен митинг в Джебел, който мина и през съда, може да провокира и физически сблъсъци, предаде БГНЕС.

Полицията прати достатъчен според нея брой служители за охраната на обществения ред и движението на автомобили.

На този ден по традиция на площада в Джебел пристигат хиляди хора от Кърджалийска област и чужбина. Поводът е годишнината от трагичните събития от „възродителния процес“, отключили безпрецедентната бежанска вълна към Турция, известна като Голямата екскурзия.

На 19 май 1989 г. погребална процесия се превръща в мирна демонстрация с искане за връщане на рождените имена на прекръстените турци. От съседните села прииждат многолюдни шествия, но срещу тях се изпречват милиция и войска. Протестът е окървавен, стотици са арестувани, пребити, изчезнали, пратени в концлагера в Белене или без съд и присъда в затвора. После започва принудително изселване и депортация.

Според потърпевши и очевидци цивилни служители на ДС тръгват по домовете да уговарят хората да се стягат за път към Турция. Следва изявлението на Тодор Живков за отварянето на границата и готовността на Турция да приеме „желаещите“. Фотостудиата и паспортните служби дни наред са под мълчаливата обсада на бъдещите „екскурзианти“.

Прочистването стартира приоритетно от турската интелигенция. На натиск са подложени първо лекари, учители, инженери, опустяват училищата и детските градини. Драматичните истории от онова време са много.

Тази година обаче ситуацията е различна. С „териториална“ претенция за площада и датата се включи и още нерегистрираната партия ДОСТ с лидер Лютви Местан. Ключовата фигура тук е Бахри Юмер – кмет-рекордьор по мандати и дългогодишен областен лидер на ДПС, който на 24 декември 2015 г. открито подкрепи Местан и го последва след отлъчването му от партията, и впоследствие подаде оставката си.

Заместникът му в кметството в Джебел обаче е Хюсеин Мустафа - общински председател на ДПС и заявител на организацията на възпоменателния митинг от името на ДПС с участието на националното ръководство. В заявката на ДПС митингът е определен като протестен. Това провокира Юмер и той издаде забранителна заповед за него, тъй като характерът на деня не допуска подобни прояви. Преди това джебелският кмет се зарече да не допусне крак на политик до трибуната. Последваха жалби на ДПС до Административния съд в Кърджали. Последната бе отхвърлена завчера.

Бахри Юмер издаде нова заповед, с която разреши на ДПС да реализира проявата си, но далеч от градския център, и определи терен за нея на изхода на градчето на зелени площи край главния път за Маказа. С което ДПС очаквано не се съгласи и отново обжалва, а след като съдът отхвърли жалбата, реши да действа според тълкуванията на юристите си.

Вчера до медиите бе разпространена официалната позиция на областното ръководство на ДПС, в която категорично се посочва, че въпреки съдебното решение, митингът ще се състои именно на площада в центъра на Джебел.

ДОСТ обяви преди дни, че ще събере 16 000 свои симпатизанти на същото място. То е с площ 5000 квадратни метра и очевидно ще бъде чудо да побере 31 000 души.

ДПС дава гаранции, че няма да има опасност от нарушаване на обществения ред. Проведени са срещи с кмета на Джебел и директора на ОД на МВР Кърджали, на които те са информирани за предприетите мерки по организацията на празника.