Вече и добър математик би се объркал с цифрите и числата, които би трябвало да уточнят колко деца ще получат финансова помощ от държавата за лечение на тежките си заболявания. След второто за последния месец заседание на новото ръководство на Фонда за лечение на деца и подновения състав на Обществения съвет към него, провело се вчера следобед, сметките отново се оплетоха. А между Министерството на здравеопазването и членовете на съвета е на път да избухне истинска война.

Само преди седмица здравният министър д-р Петър Москов смело заяви по телевизията, че Фондът за лечение на деца "работи като часовник, (...) дори по-бързо от преди" и увери, че "няма нито едно спряно плащане. Няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано". Още на следващия ден обаче беше категорично опроверган от Красимира Величкова, член на Обществения съвет, която публично обяви, че от включените 57 заявления в дневния ред на единственото до този момент извънредно заседание (от 21 април), колегите й са разгледали документите само 17 деца, а останалите 40 продължават да чакат за решение.

ТЪЖНО МИ Е ЗА МОСКОВ. НЕ МУ МИГВА ОКОТО КАТО ЛЪЖЕ

След второто поредно заседание обаче ситуацията изглежда още по-зле.

Ако се вярва на здравното министерство, проблеми изобщо не съществуват, защото на вчерашното си заседание Общественият съвет е разгледал над 95 заявления за финансиране на лечение - всички, които са постъпили в дневния му ред. Само по себе си това е рекорд, но съвсем не с положителен знак, защото бройката се натрупа заради провалените срещи през последния месец.

"Лечението на 27 деца ще бъде финансирано директно от Фонда, а тези чието лечение е предвидено в НЗОК ще бъдат изпратени за получаване на формуляр S2 веднага. Тези, за които се предвижда да бъдат финансирани от НЗОК ще бъдат изпратени към Касата веднага., За случаите, за които участниците в ОС поискаха допълнително становище Фонда ще организира получаването на допълнителна експертиза за всеки един по отделно от тях, което е обичайна практика за работата на ОС и ЦФЛД", се казва в съобщение на ведомството до медиите (което публикуваме без редакция).

Според членове на самия Обществен съвет обаче числата сами по себе си не дават никаква информация, а екипът на министър Москов няма никакъв повод за гордост и още по-малко - да се хвали с добре свършена работа.

"Като ми напишете, че са разгледани "над 95 деца", а от тях финансирани ще бъдат 27, се питам какво става с останалите "около" 70?", написа в личния си блог бившият член на Обществения съвет Надежда Цекулова.

По нейна информация одобрените за подпомагане деца са общо 40, но 13 от тях няма да получат финансирането си веднага, защото лечението им е част от пакета на Нацоналната здравноосигурителна каса (НЗОК), затова са пренасочени към нея. Отложени по различни причини са 9 деца, на други 11 са насрочени консилиуми, за 4 тепърва ще се проверява дали наистина са прегледани от чужди специалисти, а 8 ще чакат допълнителни становища. Отказано е финансиране на общо 13 деца, а едно е препратено към инициативата на държавния глава Росен Плевнелиев "Българската Коледа".

По-късно бройките бяха потвърдени и от членовете на Обществения съвет към Фонда.

"Пояснявам: Броят на отложените и отказаните деца е шокиращ. По време на моето участие в Обществения съвет не се е налагало да бъдат отлагани повече от 2-3 деца заради неясноти или необходимост от допълнителни справки. Изключение правят случаи, в които е имало група от 5-6 аналогични случая, които са изисквали общо принципно решение. Но в случая над 40 деца продължават да чакат", споделя в блога си Цекулова.

ЗАЩО ДА Е ЛЕСНО КАТО МОЖЕ ДА Е ТРУДНО ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА

Според други членове на Обществения съвет кашата е пълна след последното решение на здравното министерство да спазва буквално разпоредбите на действащата наредба за издаване на Формуляр S2 за лечение в чужбина. Според текстовете когато планираното лечение в чужбина съвпада с пакета от дейности, заплащани от НЗОК, формулярът трябва да се подпише от нейния управител, а когато е извън този пакет, с това се ангажира министърът на здравеопазването. В резултат не малка част от децата, подали заявления във Фонда, в последствие се пренасочват към двете ведомства, което допълнително забавя обработката на документите им за лечение в чужбина.

За сравнение, само преди месец бившият директор на Фонда беше упълномощен от предходния министър сам да подписва въпросните формуляри, за да се съкрати максимално процедурата. Днес ръководството е друго, организацията е различна, а прокуратурата все още не е доказала подозренията си за нарушения във Фонда.