Четири от формациите в Реформаторския блок излязоха, за да осъдят отхвърлянето на ветото вчера, и да поканят на среща премиерът Бойко Борисов. Представители на ДСБ, Гражданският блок на РБ, БЗНС и НПСД отправиха поканата си от трибунка в парламента.

"Ние сме възмутени от вчерашния вот, при който, само в името на погазването на властта, бяха погазени принципите на нашата програма. Без единство и начин за взимане на решения, РБ се обезмисля и става една от поредните коалиция от службогонци", обясни Гроздан Караджов от Гражданския блок.

Според тях в момента е нужно краткосрочно мнозинство, което да гласува единодушно по ключови решения от геополитическо естество.

"На нас ни е ясно, че без ГЕРБ няма да има мнозинство, което да застане зад президент. Ето защо, като знак на отговорност към нацията, ние каним министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдим две точки - първо, възможността на това народно събрание да извърши нещо смислено, а не да се правят тези уговорки. Второ, да имаме надпартийна номинация на президента Плевнелиев", каза пък Радан Кънев.

ДСБ: ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА ВТОРИ МАНДАТ. ПРЕЗИДЕНТЪТ: ТОВА Е ИНТРИГА

Той още преди дни предложи подкрепа за настоящия държавен глава на президентските избори. Плевнелиев отговори, че още не е обявил дали ще се бори за поста си, и че не е питан за това. 

"Не издигаме ничия кандидатура. Ние се обръщаме конкретно към лидера на партия ГЕРБ с показа за разговори в тази посока - може ли да има смислено краткосрочно мнозинство за важните решения, и широка, дясна, проевропейска подкрепа за настоящия президент", повтори Гроздан Караджов.

На въпрос дали това означава, че БЗНС, Гражданският блок и НПСД отиват в опозиция заедно с "другото крило" на РБ, представителката на земеделците каза:

"Ние не делим Блока на крила. Това, което ние от БЗНС правим като част от РБ, е да се обявяваме за една консолидация на демократите в България."

Кънев разкри, че на последното заседание на Изпълнителния съвет на Блока СДС и ДБГ са поискали обща номинация за кандидат-президент с Патриотичния фронт. И каза още, че това е един от проблемите в настоящото мнозинство - налага се то да се поддържа с подкрепа от ПФ, а идеологическите разлики с тях са станали толкова големи, че това вече е невъзможно.