Провалилият се проект за газопровод "Южен поток" продължава да тежи на данъкоплатеца. Преди дни депутатът от РБ Настимир Ананиев съобщи пред медиите, че през 2015 г. средната месечна заплата в компанията "Южен поток България" е била 4700 лева. Сериозна сума, като се има предвид, че дружеството с акционери "Български енергиен холдинг" и "Газпром" (с равен дял), на практика не развива дейност.

ГАЗПРОМ СПРЯ ОФИЦИАЛНО ЮЖЕН ПОТОК

Според данни на Министерството на енергетиката, предоставени на Ананиев, през 2015 г. средно на месец в дружеството са отивали по 125 000 лв. за заплати, като средната бройка на служителите на трудов договор е била 26 души.

Но броят на служителите е паднал значително - от 34 в началото на 2015 г., до 18 в нейния край.

От Министерството на енергетиката коментираха за Клуб Z, че всички решения в "Южен поток България" се вземат съвместно от двамата акционери. Според ведомството през септември м.г. енергийният министър Теменужка Петкова е наредила на БЕХ да направи промени в организационната структура на дружеството с цел "оптимизация на разходите и персонала".

Така в началото на март служителите на "Южен поток България" вече са шестима, като четирима от тях са българи. Средномесечните административно-стопански разходи са намалели с 52%, а разходите за фонд работна заплата са се понижили с 62% спрямо 2015 г.

Но какво се оказва на практика? Ако използваме данните на Настимир Ананиев за средномесечните 125 000 лв. за заплата през 2015 г., през тази година излиза, че те са намалени точно на 60 000 лева. Което излиза кръгло по 10 000 лв. на служител.

Любопитна подробност е, че в края на м.г. на проведено общо събрание на акционерите на "Южен поток България" е било прието решение от 21 януари 2016 г. възнаграждението на членовете на съвета на директорите му да бъде €500 месечно. Членове на съвета на директорите са петима души - двама руснаци - Леонид Чугунов и Игор Елкин. От българска страна в борда са Жаклен Коен (бивш шеф на БЕХ), Борис Тодоров и Георги Добрев, който е изпълнителен директор на предприятието.

Ако това решение се изпълнява, излиза, че служителите получават десетократно повече, отколкото директорите.