СДС излезе с декларация срещу партньорите си от Реформаторския блок - ДСБ, НПСД, БЗНС и Гражданската квота. Причина за това е вчерашната тяхна декларация, на която бе осъдено отхвърлянето на президентското вето, както и бе критикувано предложение на ДБГ и СДС човек на Патриотичния фронт да бъде кандидат-президент на мнозинството.

"Повод за нашето негодувание е съвместна пресконферения, на която преставители на горепосочените представиха полуистини и неверни интерпретции на дискусиите от проведеното на 13 май заседание. Изявлението им, че СДС и ДБГ предлагат единнна президентска кандидатура с ПФ, е гаф, който може да се сравни единствено с номинирането на действащия държавен глава без той да бъде попитан", посочи депутатът Костадин Марков.

И обясни, че предложението е било да се започне обсъждане на кандидат на цялата управляваща коалиция, и едва ако това се приеме от всички, да се обсъждат конкретни имена. Той критикува още номинирането на действащия президент Плевнелиев, което Радан Кънев направи, без да се допита до държавния глава.

"Това показва, че ДСБ не смята да участва в президентските избори, в същото време видяхме как те и Гражданската квота застанаха редом с ДПС, БСП и АБВ срещу дясното в парламента при гласуването на ветото", каза още Марков.

Седесарите обаче не заявиха готовност да изключат ДСБ и другите от Блока или от парламентарната група, всъщност, не посочиха никакви мерки, които смятат да вземат.

"Надяваме се, че колегите от ДСБ, НПСД, БЗНС и Гражданската квота поставят РБ в абсурдна ситуация. Излиза, че опозицията и гражданската квота искат да се върнат в управлението и прогягат ръка на Бойко Борисов", призова още депутатът.