Военноокръжна прокуратура (ВОП) София внесе обвинителен акт срещу ген. Стоян Тонев за допустителство и сключване на неизгодни договори и срещу бившата шефка на дерматологията във ВМА Мирослава Кадурина – за престъпление по служба и длъжностно присвояване.

Според прокуратурата Кадурина в периода 01.12.2004 г.-10.09.2014 г. в качеството й на началник на клиника „Дерматология и венерология“ към ВМА е превишила правата си, като е "извършила действия, надхвърлящи рамките на предоставените й служебни правомощия и е осъществила функции, възложени на началника на ВМА". Това е направила с цел да набави за себе си и за Групова практика за специализирана медицинска помощ (ГПСМП) „Дерма Прим МК” ООД, в което е мажоритарен съдружник, имотна облага, заключават от обвинението.

Използвайки служебното си качество, Кадурина е предоставила на собственото си дружество за безвъзмездно ползване  неограничено извън определеното с договорите време 6 медицински апарата, собственост на ВМА.

Предоставила е на ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД без правно основание, за безвъзмездно ползване - свободно и неограничено във времето, 10 (десет) броя апарата, собственост на ВМА и зачислени на поверената й Клиника. Възлагала е на служители на Клиника „Дерматология и венерология” към МБАЛ–София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение, да извършват процедури на пациенти на ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД с 12 ( дванадесет) броя апарата, собственост на ВМА, описват какво са открили разследващите.

Според тях за Военномедицинска академия са настъпили значителни неимуществени вредни последици: от това, че конкурентно частно дружество е осъщестяввало на територията на Клиника „Дерматология и венерология” същата дейност , но ползвайки материални и кадрови ресурси на ВМА, последиците са в размер на 6 485 064,81 лв.

От прокуратурата класифицират деянието като "особено тежък" случай.

Отделно ВОП-София е обвинила д-р Кадурина и в длъжностно присвояване на 774 673 лв.

Заплатените от пациенти за извършени в ръководената от нея клиника медицински дейности не са били  внесени в касата на ВМА, а сумите по нейно разпореждане са били събирани от двама служители в клиниката и са й били предавани ежеседмично. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, тъй като е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, в продължителен период от време.

За това, че съзнателно е допуснал подчинената му д-р Мирослава Кадурина да извърши това престъпление по служба, генерал Стоян Тонев ще отговаря пред Военен съд София за престъпление по чл. 285 НК.

Освен това генералът ще отговаря и по обвинение, че в периода 29.11.2004 г. – 05.10.2009 г. при условията на продължавано престъпление съзнателно е сключил 4 неизгони сделки със същата фирма на Кадурина - „Дерма прим МК“ ООД и ЕТ“ К. – Т. Д.“. От това е произлязла значителна вреда за ВМА в размер на 121 803,24 лева и случаят е особено тежък.

По силата на единия контракт - с „Дерма Прим МК” ООД  ВМА е предоставила на търговското дружество за ползване 2 бр. апарати срещу наемна цена от 87,73 лева месечно. ВМА обаче плащала абонаментното сервизно обслужване на наетата апаратура, от което произлязла вреда в размер на 8 396,15 лв.

На 11.11.2005 г. в гр. София, съзнателно сключил неизгоден договор ЕТ „К.- Т. Д.” - Договор за замяна, по силата на който едноличният търговец доставил на ВМА лазерна система на стойност 168 950,00 евро, а ВМА върнала на производителя  друга  лазерна система на  цена - 79 250,00 евро и заплатила за изравняване на стойността на заменяните апарати разликата в размер на  89 700 евро. От това произлязла значителна вреда за ВМА, която той представлява, в размер на 38 089,85 лв. Случаят е особено тежък, тъй като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – началник на Военномедицинска академия и вредата е в особено големи размери, твърдят от прокуратурата.  

Обвинителният акт продължава с други неизгодни - според прокуратурата - сделки, сключени от Тонев.

Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на по 10 000 лева.