Техническа повреда, тероризъм или дори умишлени действия от страна на пилота или екипажа. САЩ не изключват нито една от тези версии за катастрофата с египетския самолет в Средиземно море вчера, предаде Ройтерс, като цитира анонимни висши американски представители.

Това са предварителните резултати от техния анализ, направен след проучване на спътниковите снимки от мястото на трагедията.

КАК ИЗЧЕЗНА САМОЛЕТЪТ НА "ИДЖИПТ ЕЪР"

До този момент от видяното няма признаци за експлозия на борда, твърдят пред Ройтерс източници от няколко американски агенции. Те обаче предупреждават, че нито една версия не е за отхвърляне.

Самолетът "Еърбъс А320" на авиокомпанията "Иджипт еър", излетял от Париж за Кайро, изчезна рано сутринта вчера малко след навлизането си в египетското въздушно пространство. На борда му имаше 66 души от общо 12 държави.

До този момент не са открити отломки от машината, съобщиха египетските власти. Те опровергаха информацията от вчера следобед, според която южно от гръцкия остров Крит са забелязани останки от корпуса и спасителни жилетки.

"В действителност има открити предмети, но е установено, че те не са от този самолет. Издирването продължава", заяви пред Си Ен Ен зам.-шефът на "Иджипт еър" Ахмед Адел.

Египет смята, че катастрофата е станала след атентат. Подобно нещо намекна и Александър Бортников - шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Повече от денонощие след инцидента обаче нито една групировка не е поела отговорност.

Тази сутрин в Кайро пристигнаха трима френски следователи и технически експерт от компанията "Еърбъс". Следствието за полет MS804 ще бъде водено от Египет, а Франция ще помага.

Самолетът внезапно и рязко се отклонил от курса си и рязко загубил височина, като паднал от 11 000 на 4500 метра, преди да изчезне от радарите на гръцките диспечери. Това заяви военният министър на Гърция Панос Каменос. Екипажът не отговорил на сигналите на гръцките диспечери, подадени преди машината да напусне въздушното пространство на страната.