Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е образувал предварителна проверка за държавно предателство срещу президента Росен Плевнелиев, съобщи в. "Капитал". Проверката е започнала по сигнал на новия политик Николай Бареков и е била възложена на ДАНС, а председателят на агенцията Владимир Писанчев е изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на електроразпределителната компания EVN Щефан Шишковиц. 

Поведението на градските прокурори е необяснимо, защото според Конституцията държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван освен за държавна измама или за нарушение на основния закон. В крайна сметка преписката е била прекратена след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Фактът, че самият Писанчев се е занимавал с проверката, показва, че става дума за проверка, в която са ангажирани високопоставени представители на правоохранителните институции, коментира в. "Капитал". Прокурори от СГП обясняват, че образуването на предварителна проверка по Глава първа от Наказателния кодекс (престъпления срещу правосъдието), и то за действия на държавния глава, няма как да стане без знанието поне на ръководството на градската прокуратура.

Преписката е била за престъпление по чл.103 от Наказателния кодекс: "който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години".

Пред "Капитал" ръководителят на СГП Христо Динев каза, че не може да говори, защото е в среща. От Върховната касационна прокуратура казали официално на изданието, че проверка срещу президента няма. В същото време неофициално потвърдили, че действително е имало такава преписка и тя е образувана по сигнал на Николай Бареков, като наблюдаващият прокурор е възложил проверката на ДАНС. След като главният прокурор Сотир Цацаров е научил за това, е разпоредил преписката да бъде прекратена.

От пресцентъра на президентството отказали коментар на "Капитал", като неофициално обяснили, че случаят за тях е приключил.

На 8 май депутати от БСП и "Атака" създадоха временна комисия, която ще разследва срещата на президента Росен Плевнелиев с представител на австрийската електрическа компания ЕВН през март във Виена.

Тъй като разследването на държавния глава от страна на парламента противоречи на Конституцията, освен ако не става дума за държавна измяна и нарушение на основния закон, истинската дейност на комисията е прикрито зад дълго заглавие, достойно за книгата "Гинес".

Тя ще се нарича Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.