Орисия на България е да има безлични президенти. Това каза лидерът на ПФ Валери Симеонов по повод обявеното от президента Росен Плевнелиев на извънредна пресконференция преди минути - че няма да се кандидатира за нов мандат.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: НЯМА ДА УЧАСТВАМ В ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

"Той не е човек, който може да поеме сериозни натоварвания, негативни атаки и прочие", каза Симеонов като обяснение защо Плевнелиев се е отказал от избори. "Осигурил се е, добре си е обезпечил дружествето, знаете, че има една вила на южното Черноморие, има си имоти в Халкидики… Предполагам, има къде да се оттегли."

И даде сурова оценка на управлението му:

"Не виждам нещо, с което може да се похвали. Имаше сравнително разумни решения по отношения на външната политика, но дотолкова. Съвсем не казвам, че е най-лошият ни президент. С почти нищо не можахме да запомним и двата мандата на Първанов. Така ви е орисията, изглежда, да имаме безлични президенти."

Съпредседателят на АБВ Румен Петков също коментира решението на Плевнелиев, но критиката му бе насочена предимно към ДСБ, които подкрепиха президента за втори мандат, без да го питат.

"Решението е оправдано, обяснимо, и не мисля, че буди изненада. Той постъпи достойно", отбеляза за президента Петков.

И каза, че Реформаторите трябва сериозно да преразгледат политиката си.

Четин Казак от ДПС също не бе изненадан от новината.

"Това явно е резултат от трезва оценка за шансовете, за резултатите, за подкрепата, която би могъл да поулич на следващите избори."

И отбеляза, че това отваря пътя на другите евентуални кандидати. Не разкри обаче кога ДПС смята да предложи свое име.