Архимандрит Дионисий е бил освободен от поста председател на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с решение на пълния състав на Светия Синод. Днес архиереите са заседавали, след като все пак е бил събран кворум. Това предаде православният сайт "Двери" - все още на сайта на патриаршията няма официално потвърждение.

Предстои да се разбере къде ще бъде изпратен Дионисий и кой ще заеме неговия пост в храм-паметника, допълва "Двери".

В трите последни дни на седмицата патриарх Неофит и митрополитите се събраха на редовното си заседание, като беше ясно, че една от темите вероятно ще бъдат новаторствата на монаха, наричан от някои на шега Дионисий Паркетни.

БУНТ СРЕЩУ СИНОДА ЗА СКАНДАЛЕН НОВ ЕПИСКОП

През декември 2014 г. клирици, монаси и миряни се събраха на невиждан протест пред синодалната палата срещу предложението духовникът да бъде въведен в сан епископ. Владиците оттеглиха идеята  - оттогава духовникът се подписва като "наречен за епископ", което е абсурдно и нищо не означава. Но пък в края на 2015 г. го направиха предстоятел на "Св. Ал. Невски".

Оттогава той се развихри с нововъведения - първо опита да въведе със заповед 5 лв. такса за туристи, твърдейки, че е одобрена от Синода. Владиците излязоха със становище, че никога не са приемали подобно решение. На последния Великден той организира заря (казвайки, че така символизирал излитането на душите на мъртвите към рая, б.р.), духов оркестър свири "Тих, бял Дунав", а на Разпети петък имаше Шопен. Една от най-скандалните практики обаче бяха промени около светото Причастие.

Накрая даде невиждана преконференция в храм-паметника пред олтара след края на неделната литургия, но преди да раздаде нафората на вярващите... Които стояха и чакаха с журналистите 45-минутната му реч вместо проповед.

ЗА ЧИСТА И СВЯТА ЦЪРКВА. ПРО- И АНТИ-ДИОНИСИЙ

Последно срещу Дионисий постъпи и писмо от свещеници в храма, които декларираха пред колективния орган-глава на БПЦ,  че не искат да съслужат с него заради нововъведенията.

Дионисий имаше важна роля в архонтмейкърството, което се развихри преди повече от десетилетие, личен приятел е с неуспелия шеф на Комисията за култура Слави Бинев, участва в масонски ритуали.