От първия филм за Хари Потър са минали 15 години и децата актьори в него вече са млади мъже и жени. Но дали „грозните патета“ са се превърнали в красиви лебеди? И дали световната слава в крехка възраст се е отразила пагубно на кариерата им след това? Някои завършват сериозни специалности в престижни висши училища, но повечето избират актьорската кариера и се занимават с много смислени благотворителни каузи. 

 

Даниел Радклиф – Хари Потър

Даниел започва да се снима на 11 години, а днес, на 26, е брадясал целият, според последните модни тенденции за лъмбърсексуален имидж.

Колкото до ръста, не е пораснал много, днес е висок само 156 см. Но това не му пречи да е икона на хипстърите и секссимвол на девойките. Не му пука и да се среща с 4 години по-възрастната от него американска актриса Ерин Дарк, която е с една глава по-висока от него.


Радклиф всъщност става известен с ролята си на Дейвид Копърфилд, но световна слава получава като Хари Потър. Учи в две частни училища - Sussex House School и London City, но му е трудно да ходи на занятия заради ролята си в „Хари Потър“ още от първия филм и зарязва училище, защото съучениците му започват да се отнасят много враждебно към него.

Днес Даниел Радклиф се снима в много филми и участва в театрални постановки в Лондон. Занимава се и с обществена дейност, като върл противник на хомофобията и защитник на правата на гей общностите. Публикува и стихове в списанието Rubbish под псевдонима Джейкъб Гершон (Гершон е моминската фамилия на майка му).

 

Ема Уотсън – Хърмаяни Грейнджър

Тя има невероятния шанс да бъде поддържана не от кого да е, а от самата Джоан Роулинг и то още от първата сцена. Номинирана е за много награди за първата си голяма роля.

В живота, както и героинята й във филма, Ема е праволинейна, сериозна, много интелигентна и умна. Тя успява някак между снимките да учи в Оксфорд и да завърши престижния Браунов университет с диплома за бакалавър по английска литература. Освен това 25-годишната днес Ема е посланик на добра воля на ООН и активистка за равноправието между двата пола, като с личен пример доказва, че убедената феминистка не е „чучело, лишено от женственост и ненавиждащо мъжете“.

За да не остане по-назад от връстниците си, Ема се занимава и с моделство, докато приема роли във филмите. Има и много награди за ролята си в “Предимството да бъдеш аутсайдер”.

Ема Уотсън днес. На снимката вдясно актрисата е с гаджето си, 35-годишния Уилям Найт. Избраникът й е повече от достоен: възпитаник на Принстънския и Колумбийския университет и успешен предприемач в областта на високите технологии в Силициевата долина.


Рупърт Гринт - Рон Уизли

 

Още един участник в основното трио Хари – Хърмаяни - Рон и вероятно единственият естествено риж представител на кино клана Уизли. Неотдавна 27-годишният актьор сподели, че се старае да не си спомня екранната си целувка с Хърмаяни.

„С Ема бяхме приятели 9 години, бяхме като брат и сестра, а във филма изведнъж се оказа, че трябва да се целуваме – тъпо. Помня лицето й, когато се приближаваше към мен, а аз бях в паника... Повтарях си: „О, господи!“... Култов момент, всички наоколо чакат напрегнати... За щастие, целувката се получи още на първия дубъл“.

Червенокоското започва още от ранната 2002 г. да се ангажира в други филмови проекти. Напоследък нашумя и с кампания, която пропагандира всекидневно пиене на мляко. Подобно на много от колегите си и той се ангажира с благотворителни каузи.


Том Фелтън – Драко Малфой

 

Хърмаяни обаче (тоест, самата Ема) по време на снимките е влюбена в този русокоско, когото по сценарий трябва люто да мрази. Фелтън, между другото, също не е равнодушен към нея. Малките актьори обаче се абстрахират от чувствата си и прекрасно изиграват ролите си, но можем само да гадаем какви страсти са бушували на снимачната площадка.
Романът им зад кадър не продължава дълго. Том вече от 8 години е верен на актрисата Джейд Оливия, която в най-последните кадри на „потериадата“ се появява епизодично в ролята на жената на Драко.

Днес Фелтън е актьор и талантлив певец – още в детството си пее в църковни хорове.


Матю Луис – Невил Лонгботъм


„Ето кой в годините на „учене в Хогуортс“ е усвоил най-добре чародейството и вълшебството“, коментират феновете му по повод на неговото преобразяване. Внезапно израслият като красавец-атлет Матю се сдобива с милиони фенки, когато миналата година се съблича за провокативни снимки в сп. Attitude.

Но хората, които го познават като дете, включително и „майката на Хари Потър“, писателката Джоан Роулинг, са шокирани. „10000000000000000000000000000 точки за дома Грифиндор!“ – така реагирът възторжените фенки на снимката вдясно, която актьорът публикува в своя Instagram.
Матю започва да се снима на 5-годишна възраст, днес е актьор.

 

Трима актьори в ролята на „Оня-който-не-бива-да-се-назовава“

 

„Оня-който-не-бива-да-се-назовава“ (или злият магьосник Лорд Волдемор) в ранното му детство е изигран от 11-годишния Хиро Файнс Тифин. Днес Хиро е на 18 и в живота също е племенник на оня същия Ралф Файнс, който във филма играе плешивия и безног Волдемор след възкресението.

Хиро Файнс Тифин по време на снимките на филма и сега.


Във филма „Хари Потър и Стаята на тайните“ злодеят се играе от Крисчън Колсън, който към оня момент е на 23 години, а днес е на 37.

Крисчън Колсън тогава и сега.

В „Хари Потър и Нечистокръвният принц“ злодеят, който който започва да се интересува от убийства и „хоркрукси“ (в книгата – предмет или животно, на което е направена черна магия), е Франк Дилейн. Тогава той е на 17, а тази година навърши 25.

Франк Дилейн.


Дъдли Дърсли – Хари Мелинг

На 19 години Хари Мелинг, който играе дебелия и разглезен братовчед на Хари Потър, отслабва много и едва не осуетява снимките на последните части на филма. В „Хари Потър и Даровете на смъртта“ продуцентите се канят да го сменят с друг актьор, но след това се отказват и просто го обличат в костюм, който го прави по-пълен. На снимката отляво – все още натурално охраненият 16-годишен Мелинг в „Хари Потър и Орденът на феникса“, вдясно – последна снимка на 26-годишния днес актьор от февруари тази година.


Джиневра Моли Уизли (Джини) – Бони Райт

 

По време на снимките на филма „Хари Потър и Даровете на смъртта“ Бони учи в Лондонския университет на изкуствата по специалността кино и телевизия и го завършва през 2012 г. като бакалавър по хуманитарни науки.
В свободното си време Бони обича да танцува, да рисува, да пътешества и да свири на пиано и блокфлейта. Спортува много – футбол, плуване, тенис, езда, сърфинг, зимни кънки и лека атлетика, обича да кара велосипед.
Актрисата Бони Райт на 10 и на 25 години: Тези исторически снимки тя публикува в своя Instagram:


Братята Уизли - Джеймс и Оливър Фелпс

Вляво са 15-годишните Джеймс (Фред Уизли) и Оливър (Джордж Узли) Фелпс на премиерата на първия филм през 2001 г. Вдясно 29-годишните близнаци през 2015 г. В живота братята обичат спорта, особено голфа, често пътешестват по света и се занимават с благотворителни проекти.


Луна Лавгуд – Евана Линч

 

Страстна фенка на книгите за Хари Потър, ирландката Евана Линч се присъединява към актьорския състав на 14 години, като за пръв път се появява в петия филм „Хари Потър и Орденът на Феникса“. Избират я сред 15 хиляди други претендентки. „Останалите също можеха да изиграят Луна, но Евана Линч си беше самата Луна!“, възкликват възхитените продуценти.
Днес тя е на 24 години и е актриса, модел, дизайнер, пропагандира здравословен начин на живот и е защитник на природата.