НИЯ КАРАДЖОВА

Въпреки прословутите мерки за сигурност, които МОН оповести, матурата отново изтече. Нещо повече – екип на Нова телевизия успя да хакне защитения сайт, на който се намира паролата за разсекретяване на изпитния тест, и минути след началото на изпитите се сдоби с всички варианти по общо 13 предмета. Предполага се, че алъш-веришът с матури, който съществува от години и явно е неизкореним, е ставал и по този начин.  Публична тайна е, че допреди няколко години, когато видеаонаблюдението не бе навсякъде, цели випуски изкласяваха с купени матури и училища в малки градчета показваха подозрително висок успех. Веднага след като камерите започнаха да следят изпитния процес, успехът в тези училища падна. Понякога в пъти.

Меглена Кунева вече обеща стрес тест на сайта на МОН, за да бъде установено има ли пробойни и действително ли хакери могат да се домогнат до изпитните въпроси. Онова обаче, което би могло истински да защити матурите и да направи купуването им ненужно, е промяна на изпитния формат. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов вече обеща, че още наесен матурата ще бъде на модули, между които ще има почивки. По време на решаването на съответния модул ученикът няма да има право да излезе навън и съответно да му бъде подсказано или да изнесе въпросите. 

МОН да увеличи въпросите с "отворен" отговор

Ако обаче МОН иска да направи матурите невъзможни за продаване, достатъчно е просто да увеличи броя на въпросите с „отворен“ отговор, по които абитуриентите трябва да напишат собствен текст. Видно е, че търговците на матури продават само онези въпроси, на които може да се отговори с ограждане на верния отговор от четири възможни и са лесни за изпращане със sms. Там, където се иска мислене и формулиране на теза, на практика е невъзможно да бъде подсказано на зрелостника. За съжаление обаче тези въпроси са твърде малка част от общия обем на теста. Дори и без тяхното решаване в момента абитуриентът може да изкара около 4,50, играейки на тото. Ако тежестта на тези въпроси за оформянето на крайната оценка бъде намалена, а писането за абитуриентите се увеличи, това ще затрудни сериозно възможността за купуване на отговори. В същото време обаче ще доведе до сериозен срив на успеваемостта – тестът умишлено е направен толкова лесен, за да успеят дори сравнително неграмотни абитуриенти да се сдобият с тройка.

Без да напише и ред, ученик може да има оценка 5

Скалата, по която точките се приравняват с оценките от шестобалната система, е силно занижена – за да изкараш три, са достатъчни едва 23 точки. Навсякъде по света един изпит се смята за взет, ако е решена поне половината от теста. Писането на есе или интерпретативно съчинение носи едва 30 точки на абитуриента. Това означава, че дори и да не напише нито ред, един ученик може да изкара петица само от отговорите на останалите 40 въпроса.

Периодично се повдига темата матурата да не бъде „давана“ на хора, които не са писали собствен текст, но очевидно тази идея не може да си пробие път, защото двойките ще се окажат твърде много. Заместник-министърът Диян Стаматов още по времето , когато бе училищен директор, заявява в интервю, че едно евентуално вдигане на изпитната скала би оставило половината випуск без дипломи.

И именно това е истинският проблем на зрелостните изпити. Държавата сама лъже себе си, че проверява знания, докато всъщност е пуснала твърде едро сито, през което се промъкват десетки ученици, чиито реални знания са за слаба оценка. Тук обаче просветното министерство не иска да пипа. По обясними причини.