Радан Кънев с днешното решение на президента да не се кандидатира отново се отърсва от бремето "Плевнелиев". Тази теза разви по БНТ политологът Първан Симеонов от "Галъп" в коментар на изявлението на държавния глава. 

„Президентът явно не е искал повече да бъде спряган в различни ситуации, защото колкото и господата Борисов и Кънев да твърдят, че желаят президента, те не го желаят по една много проста причина - Плевнелиев е трудно избираем за втори мандат и това го казвам с дълбокото си уважение към неговата принципна евроатлантическа позиция и неговите потенциални лични причини“, разясни Симеонов.

Според него причината Радан Кънев да издигне кандидатурата на Плевнелиев, освен за да влезе в новините, е, за да „протегне ръка към Борисов за евентуално дясноцентристко сътрудничество“. Протягайки ръка, той трябва да каже "Плевнелиев", друг е въпросът дали мисли Плевнелиев", разтълкува поведението на Радан Кънев политологът от "Галъп". 

"Кънев така дори се отърсва от бремето "Плевнелиев", защото имаше много сериозна кампания президентът да се кандидатира отново", продължи анализа си Симеонов. Според него "като опитен политик Радан Кънев знаел, че Плевнелиев е губеща карта". Трето, по този начин лидерът на ДСБ изглеждал доста принципен.

Симеонов не смята, че решението на президента да не се кандидатира отново може да се приеме за изненада. Той напомни, че Борисов вече обявил, че Плевнелиев има други планове. Освен това с назначаването на част от екипа си на посланически постове държавният глава дал още един знак за намеренията си.

Плевнелиев прибързал с обявяването на решението си (беше казал, че ще го обяви през юни) и по тази причина Симеонов предположи, че може да го прави под някакъв натиск.

"Ако не е така, е пиарска грешка". Не било обаче пиарска грешка, че го прави преди толкова почивни дни, след това публичният дебат ще бъде рестартиран, обоснова се политологът.

В изявлението на Плевнелиев имало още една грешка- засегнал темата за Патриотичния фронт. "Така им дава възможност да кажат, че те са го отказали от кандидатирането за втори мандат. Така те отбелязват политическа точка", каза Симеонов. 

Той коментира и обсъжданите възможни кандидатури. Според Симеонов след конгреса на БСП и отварянето на партията възможността за силен общ ляв кандидат нараства.

„Перспективата за силен ляв кандидат наистина поставя Борисов в по-трудна ситуация, защото другата линия, която БСП можеше за избере е по-ляв, нишов, по-радикален, по-източнозвучащ кандидат, беше изоставен на този конгрес. БСП избра по-скоро път към центъра, което е лоша новина за Борисов, защото той трябва да издига силен кандидат. Затова и започват спекулациите дали самият той няма да е кандидат. Според мен той по-скоро няма да е кандидат. Не, че не е възможно, но ми се струва, че той не иска да остане в историята като човек, който два пъти е напускал пътуващия кораб на управлението“, каза Симеонов.

Според него е много малко вероятно Борисов да реши сам да се кандидатира. Лидерът на ГЕРБ обаче имал друг вариант - да издигне общ кандидат на управляващата формация. Затова сега Радан Кънев бие по тази формация като казва, че тя е националистическа и популистка, защото в противен случай няма достатъчно аргументи защо не е в нея, смята Симеонов. Патриотите обаче също имат свой план Б - да издигнат свой "патриотичен кандидат".  "

Един общ патриотичен кандидат може да се окаже големия бенефициент от националистическата мода в цяла Европа", предполага той.