Повече 50 души ще се включат в днешното издирване на тримата младежи, които се изгубиха се в района на връх Ботев в събота. Това съобщиха от Планинската спасителна служба. Вече трети ден операцията по намирането им не дава резултат.

Ангажирани са максимални ресурс от спасители и техника, а шансът изгубилите се младежи да са живи е голям, заяви дежурния в ПСС.

Според планинските спасители в полза на младежите е фактът, че момчетата са млади и здрави и че в момента в планината могат да намерят достатъчно вода. Именно рискът от обезводняване е най-голямата опасност пред тях.

Операцията по спасяването на тримата първокурсници от Великотърновския университет се координира от Калофер. Още в понеделник 30-километровата зона, в която бе засечен за последно сигнал от мобилните им телефони, е обходена изцяло. Теренът обаче е силно пресечен, което затруднява издирването. И в момента над връх Ботев продължава да лети военен хеликоптер "Кугър" снабден с термокамера. Въпреки специалното оборудване обаче до момента няма резултат.  При последния разговор с младежите в неделя сутринта, те са обяснили, че са пренощували в пещера. Топлинните сензори обаче няма как да засекат жизнени функции, ако младежите са на закрито.

Днес в издирването ще се включат и спасителни екипи от Банско и Разлог, както и доброволци и военни от Калофер.