Появата на лика на големия герой на родната авиация Димитър Списаревски върху новите екипи на футболистите от "Левски" стана поредният не особено очакван повод за спекулации на тема "хибридна война".

"Всичко за хибридната война - Списаревски е действително герой, но по лика на отбора!? Малко ми е в повече. Това е пошлост, която обслужва текуща политичеса конюнктура", написа във фейсбук бившият посланик на България в Москва Илиян Василев, който често изразява позиции срещу прокремълската пропаганда у нас.

Списаревски е български офицер, който загива при защитата на София по време на бомбардировките през Втората световна война. Той успява да свали тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, а в българската авиационна общност името му еднозначно се приема за синоним на храброст, жертвоготовност и чест. Тази година се навършва столетие от рождението му.

Според Илиян Василев обаче поставянето на лика на Списаревски върху спортните екипи е направено, за да се използват феновете на отбора за политически цели.

"Това е целта на спонсорирането през "Виваком" и на контрола на компанията от ВТБ. Списаревски се е сражавал срещу американците. Уж бяха футболен клуб с името на Дякона, а той е жертва именно на руския царизъм. Вече е ясно, че граф Игнатиев е назначил де факто четиримата българи, които са го осъдили на смърт и защото е отказал да бъде руски шпионин. Изобщо целият му живот е символ на независимия дух на Възрождение и великата заръка да не се допуска да изпадне в зависимост от "казашкия ботуш", категоричен е Василев.

Той посочва и че в българската национална памет липсва споменът "за нападенията на Русия срещу нас по въздух, вода и суша, включително в Македония".

"Важното е дадем поредната малка доза антиамериканизъм и антизападнизъм на публиката на "Левски", та утре когато трябва да ги мобилизираме за някаква наша политическа цел - примерно да изберем "правилния" президент да сработи рефлекс - "ти за Списаревскои ли си", добавя Василев.

Той уточнява, че не пише срещу личността на Списаревски, а срещу злоупотребата с името на голям български герой за целите на политическата конюнктура.

"Пазете паметта на героите толкова чиста, колкото е била и тяхната обич към България!", завършва Василев.

Преди три години бе внесено предложение Летище София да носи името на Димитър Списаревски. Оттогава насам бяха внесени още няколко предложения, сред които са имената на авиоконструктора Асен Йорданов и на бившия президент Желю Желев, но аерогарата си остава безименна. Неофициално в авиообщността у нас говорят, че ако се избере името на Списаревски, то това няма да се хареса на партньорите ни от САЩ.