Дебатите по внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски на тема "Енергетика" са пред провал. Председателят на парламента Михаил Миков свика извънредно заседание в петък от 10 часа, но е твърде вероятно за пореден път от мандата на 42-то Народно събрание залата да остане полупразна.

Този път ще има смяна на ролите. Не опозицията, а управляващите няма да влязат в пленарната зала и няма да има кворум. За заседанието са необходими поне 121 депутати, а е почти сигурно, че от ДПС също ще забравят да отидат в парламента. Позицията на "Атака", както винаги е мистерия.  

Който няма работа, нека ходи в парламента, каза депутатът от БСП Антон Кутев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той уточни, че няма политическо решение на парламентарната група да не влязат в час, но уточни:

Сега сме в предизборна кампания и по принцип трудно се намират хора в София. Проблемите в енергетиката не са от вчера и няма да свършат утре. Излишно е да правим такъв дебат ден преди изборите.

Орешарски като Робин Худ - взема от богатите, дава на народа

Кутев уточни още, че мотивът на ГЕРБ, че не им е предоставена информация за финансовото състояние на НЕК не може да бъде основание за вот на недоверие срещу правителството. Според социалиста сегашните управляващи имат заслугата, че са преразпределили свръхпечалбите на големите корпорации към обикновения човек. 

При управлението на Бойко Борисов вдигаха цената на тока с 10-15%. Ние не само, че не го правим но и го намалихме с 5%, от което всеки пести 6-10 лева на месец. Представете си за каква сума става дума за година, рече Кутев. 

Според него ГЕРБ обслужва корпорациите, които трупали печалби на гърба на народа. Соцдепутатът дори стигна до извода, че основната опозиционна сила повдига темата сега, защото им трябвали пари за изборите.

Разследване или диалог

С Европейската комисия върви активен диалог и изясняване на позициите. Така обясни Кутев стартиралата процедура за разследване на България от Брюксел и острите критики оттам за отношението на държавата към трите ЕРП-та и законодателните промени, обслужващи "Газпром" за проекта "Южен поток". Според социалиста правителството прави всичко възможно да защити националния си интерес.

Депутатското кюфте било за журналистите

Основно журналистите обядват в стола на парламента, каза още Кутев. Той лично наблягал посните манджи и затова не се притеснявал за качеството на храната. Вчера Агенцита за храните запечата фирмата, която храни президентството и депутатите. Инспекторите обявиха, че в нея са открити сериозни нарушения при приготвянето на гозбите без да се уточняват подробности.