Помните ли Арабела? Ами Румбурак, Петър, господин и госпожа Майерови, Хонзик и Марженка, Ксения, госпожица Мюлерова и Блекота?

БНТ ще ни върне отново в света на приказките с култовия чехословашки сериал, познат у нас от 80-те години, но с нов превод на Борислав Борисов и Радост Железарова. Филмът ще е и с нов дублаж.

Редактор на превода е Веселина Пършорова, а ролите се озвучават от Елисавета Господинова, Мина Костова, Цветослава Симеонова, Живко Джуранов, Росен Русев и Стефан Димитриев.

Сериалът е заснет между 1979 и 1981 г. (общо 13 серии), а продължението му, което е от 24 серии, се снима от 1990 г. до 1993 г. под заглавието "Арабела се завръща, или Румбурак - крал на света на приказките". Сценарият отново е на Вацлав Ворличек, а режисьорът е отново Милош Мацоурек.

Иначе днес и Арабела, и Румбурак изглеждат доста по-различни от времето, когато всички малчугани тичаха вкъщи, за да не пропуснат поредния епизод. В ролята на Арабела словашката актриса Яна Нагиова, дублирана на чешки от Либуше Шафранкова.От 1987 г. живее в Германия и не се занимава с актьорска дейност. 

Иржи Лабус в ролята на Румбурак.

Семейство Майерови и Арабела.

Владимир Меншик в ролята на господин Майер (1929-1988).

Стела Зазворкова в ролята на госпожа Майерова (1922-2005). Едно от най-големите имена на чешкото кино и театър.

Вероника Тиблова в ролята на Марженка и Ондржей Кепка в ролята на Хонзик. Днес и двамата са действащи актьори.

Франтишек Филиповски (1907 - 1993) в ролята на Блекота.

Крал Хиацинт (Властимил Бродски) и кралицата (Яна Брейхова) с придворния магьосник Виго (Иржи Совак). Двамата, Брейхова и Бродски, са семейство и в живота.