Повече от две години българката Зорница Иванова снабдява децата на сънародниците ни в САЩ с детски книжки на родния ни език. Прави го, без да жали време и труд, в дъжд, вятър и сняг. Опакова, пренася, изпраща по пощата тежки колети с единствената цел – първите книжки, които българите зад граница четат на своите деца, да са на родния им език.

„Винаги съм била патриот. Любовта ми към България се засили, когато започнах да живея в Щатите“, споделя дамата с насълзени очи. От месец тя, съпругът ѝ - американецът Сет Елджин, заедно с двете им деца – Калина на 4,5 години и Александър на година и половина, оставят предишния си уреден живот в Чикаго и се преместват да живеят в София.

„В чужбина чувствата стават по-силни и тогава наистина разбираш какво значи за теб родината. За идеята с книжките ме вдъхнови дъщеря ми Калина, когато се роди. Заедно с мечтите за бъдещето ѝ се замислих какви книжки ще ѝ чета в Чикаго преди лягане, как ще я свържа с България при условие, че е наполовина американка и, че живее в друга, чуждоезична, чуждокултурна среда“, спомня си Зорница Иванова.

Три години по-късно, когато се ражда и синът ѝ Александър, българката решава да се заеме с доставката на качествени български книжки. Приема го като мисия – да направи нещо за България.

В Чикаго се внасят всякакви родни хранителни продукти и други стоки, но не и книги. Зорница, която е бранд мениджър по професия, прави проучване сред сънародниците ни как се снабдяват с български книжки. Всеки го прави както може – с колети от близките в България, по някой пътуващ. Има и такива, които се връщат от родината с цели куфари, пълни с книжки.

„Беше проект на сърцето“ - така определя начинанието си Зорница. Първата партида е един куфар, пълен с книжки, който тя и мъжът ѝ занасят в Чикаго при идването си от България. Тогава пуска и уебсайт за продажба на книжките. Интересът е голям. Дамата се свързва с български издателства и им поръчва по-големи количества. Трупа ги в своя кабинет в дома си. Заедно с мъжа ѝ снимат кориците, качват ги на уебсайта, описват ги. „Сет винаги е бил много за това да учим нашите деца на езика ни и на всичко българско. Той видя колко много значи инициативата за мен и пожела да помогне с каквото може“, споделя дамата.

Работата е трудоемка и отнема часове и дни. Книжките Зорница получава в обемисти колети по пощата. После ги опакова и разпраща също по пощата. „Понякога ми беше много трудно с двете малки деца да излизам, да влача пакети до пощата в дъжд, вятър, сняг... За печалба от продажбите изобщо не можеше да се говори, тъй като пощенските разходи от България често бяха по-високи от цената на самите книжки. Моя труд също изобщо не го слагах в сметката. Но нищо не можеше да ме разколебае - чувствах, че правя нещо за България“, споделя Зорница.

Първият базар на български детски книжки на Зорница в Български учебен център „Знание“ в Чикаго, 2016 г.


Новата възрожденка

Българите в Чикаго реагират много възторжено на инициативата ѝ, поздравяват я, стимулират я да продължи. С нея се свързват местни възрожденци – учители и директори от българските училища в града, които я насърчават.
В Чикаго един от най-големите празници за българите е първият учебен ден в българските училища. Тогава се събират всички заедно – родители и деца и е много вълнуващо, разказва дамата. През 2014 г. Лили Паслиева – директор на български учебен център “Знание” в Чикаго - кани Зорница да организира книжен базар на първия учебен ден. Интересът е огромен, много от заглавията се изкупуват. „И пак по същия начин го направих – кашоните в колата, отиваш, отваряш си сергията... Важното е, че родителите бяха много възторжени, това е много специален ден за всички. Българите винаги много сме милеели за образованието и продължаваме и в чужбина да водим децата си веднъж седмично, в събота, на българско училище“, разказва дамата.

Българската общност в Чикаго се обединява около църквите и училищата. На 24 май по традиция има тържество с богата програма. „Много е вълнуващо.Чрез децата си изживяваме този празник всяка година и има сълзи на умиление“, споделя Зорница.

В двете православни български църкви пък сънародниците ни се събират на големите християнски празници като Рождество и Възкресение.

 Последният базар на български детски книжки на Зорница преди заминаването, Български учебен зентър „Знание“ в Чикаго, март 2016 г.

Искаме децата ни да усещат България

През април тази година Зорница и съпругът ѝ вземат смелото решение да се преместят да живеят в София. „Може да се каже, че напълно разбихме уредения си живот – продадохме къщата си в Чикаго, оставихме приятелите си и добре платената си работа, - споделя дамата. - Още когато решихме да се оженим, знаехме, че един ден това ще се случи. Сет знаеше какво значи България за мен и колко ми липсва. Решихме, че ако ще го правим, по-добре да е сега.

Двамата и преди сме разговаряли много пъти колко е важно да покажем на децата си България и, че те трябва да се докоснат до езика и културата ни, да ги попият именно в тези ранни години. И това предопредели нашето решение. Искам, и Сет ме подкрепя напълно, България да се превърне в част от тяхната идентичност, не само да знаят за нея, но и да я разбират, да я усещат, да я носят в себе си независимо къде ще живеят в бъдеще.“

Зорница и Сет отставят в Щатите добри кариерни възможности и работа. Тя завършва Международни Икономически Отношения в УНСС.  После заминава в САЩ да учи магистратура по бизнес администрация, със специализация в маркетинг, в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. След завършването на магистратурата си остава да поработи няколко години в САЩ, за да натрупа опит, като възнамерява скоро след това да се прибере в България. Но плановете й се променят, когато среща мъжа на живота си Сет. Двамата се установяват в Чикаго, където се раждат и двете им деца.

Да промениш коренно живота си

Зорница е специалист по бранд мениджмънт. В България е бранд мениджър в „Ален мак“, а в Щатите работи на същата позиция в най-голямата шоколадова компания Hershey's и в ConAgra, също компания за хранителни стоки. Последната работа, която напуска, преди да се прибере в София, е бранд стратег в консултантска фирма, където консултира компании от областта на здравеопазването. Споделя, че като креативна личност страстта ѝ винаги са били идеите, иновациите и създаването на нови продукти.

Съпругът ѝ Сет първо завършва звуково инженерство и работи за големи спектакли като Lord Of The Dance и „Цирк дьо Солей“ в Лас Вегас. После завършва и магистратура по бизнес със специализация във финансите в престижния Чикагски университет. Последните години работи в областта на финансите.

И двамата са достатъчно квалифицирани, за да си осигурят добре платена работа в София, на висока позиция в някоя международна компания. Но те имат други планове: „Така или иначе променяме живота си коренно, желанието на всеки от нас е да създаде собствен бизнес тук. Смятаме, че освен другите чудесни неща в България, тук предприемачеството е възможно, въпреки трудностите. Ще опитаме да осъществим нашите планове и мечти. Но още сме на много ранен етап, за да споделям за това“.

Зорница и Сет са щастливи в София.


„София е разкошна, тя е просто красива!“

Така говорят и двамата за столицата. Макар че са идвали всяко лято, градът им поднася приятни изненади от всеки ъгъл. „Като изляза някъде, непрекъснато снимам кътчета от София и ако Сет не е с мен, ги споделям веднага по телефона. И двамата сме категорични, че София по нищо не отстъпва на другите световни столици. Какво усещаме? Един изключително завладяващ младежки дух, много енергия. Впечатлена и очарована съм от одухотворените интелигентни лица, от вида на младите хора. Те се обличат стилно, разговарят с плам за проекти, идеи... Много добре е повлияло на българите това, че страната ни е с отворени граници към Европа и има възможност за повече движение. Вижда се, че хората са по-отворени и с повече самочувствие. А София е разкошна, тя е просто красива! Със Сет не можем да се нарадваме на хубавия център, на метрото, толкова подобрения са направени. След 12 години отсъствие, и то в друг континент, съм във възторг от родния ми град!“
„Мечтата ми порасна“

Инициативата да се снабдяват българите в САЩ с детски книжки Зорница не е завещала на никого при заминаването си. „Ако се намери желаещ чрез вашата статия, нека ми се обади, но трябва да знае, че става дума за много физически труд и никаква печалба, а единствено за идеята да се направи нещо за българските деца в Америка“, смее се Зорница.
Създаден с простичката идея да служи като платформа за разпространение на детски книжки, днес сайтът „Детство мое“  се разгръща в нещо по-голямо.

„Мечтата ми порасна. Идеята ми порасна. Мисията ми порасна. Искам да изградя „Детство мое“ в един хъб, в едно виртуално кътче, където българските родители от цял свят да могат да си набавят материали и книжки, чрез които да споделят България с техните деца по един уникален начин. Това е една много по-голяма идея. Вече не става въпрос за разпространение на български книжки, а за споделяне на българския дух с българските деца по света.“
Книгите и материалите за България вече ще бъдат достъпни в дигитален формат, така че да могат да достигат за минути до всяко българско дете и родител по света. „Днешните деца вече четат от екран, от електронен четец от най-ранна възраст“, казва дамата.

Искам децата ми, които са наполовина американци, да усещат България“, казва Зорница Иванова.

„Винаги съм била човек на перото“

„Покрай мениджмънта и маркетинга винаги съм била човек на перото“, споделя Зорница. Още като ученичка в горен курс тя работи като репортер в младежките издания „Икар“, „Време Super S“, „Лексикон 5+“, „Аз обичам TAKE THAT“, публикува и във „Вестник за жената“.

В сайта „Детство мое“ тя публикува авторски статии на тема „Защо всяко българско дете в чужбина трябва да знае български език“, „Как да отгледаме двуезичното и многоезично дете“. „Когато детето расте в чуждоезична среда, това мога да ти го кажа от личен опит, е много трудно да се кункурираш с доминиращия език на средата, който се излъчва отвсякъде. Българските родители в чужбина проявяват изключително постоянство, за да учат децата си на родния език и култура и моята цел е да подкрепя тези техни усилия”, коментира дамата.

В сайта си тя публикува и репортажи от български празници, и информация за български традиции и обичаи. „В момента съм в процес на създаване на книжки, които имат за цел да представят родината ни така, че българчетата зад граница да я усетят. Искам да възбудя любопитството им, да ги накарам да задават въпроси за България. Искам да помогна на родителите им да запалят въображението им с България, така че когато дойдат тук лятото при баба и дядо, да питат за нещата, които са прочели, да посещават местата, за които вече знаят. Искам България да стане част от техния живот и същност, да ги накарам да се влюбят в нея“, споделя Зорница.

„В момента работя върху новата визия на сайта „Детство мое“. Търся илюстратори, уеб дизайнери. Правя го про боно и ако някой ваш читател, родолюбив българин желае да помогне за каузата, ще му бъда благодарна“, казва новата възрожденка.