Връщането на руската икономика към предишните темпове на растеж от 5-7% годишно е практически невъзможно, дори ако цените на петрола се установят над $50 за барел (159 л), пише в доклад на Министерството на икономическото развитие, с който ТАСС разполага, пише агенцията. Докладът ще бъде представен на заседанието на Икономическия съвет при президента Владимир Путин, който ще се проведе на 25 май.

Според авторите на доклада дори и при скъп петрол руската икономика няма да "забумти" поради дълбоките структурни изменения на глобалната икономика, която минава в състояние на "нова нормалност".

Добрата новина е, че според експертите спадът на руската икономика в значителна степен е приключил и тя е близо до "дъното".

Министерството на икономическото развитие подчертава, че се наблюдават признаци за възстановяване на икономиката, които ще продължат в средносрочен период. За първото тримесечие Росстат отчита спад на икономиката от 1,2%, който министерството прогнозира, че ще се свие до само 0,2% за цялата 2016 г.

Според данните на Министерството на икономическото развитие потенциалът на руската икономика е в ръст от 2% годишно, който може да достигне и до 4% при ефективно използване на трудовите ресурси и стимулиране на инвестициите. Авторите съветват да се цели горната граница, защото иначе Русия ще загуби значението си в световната икономика и ще намали своята конкурентоспособност.

Инвестиционната политика се явява крайъгълен камък в новия икономически модел и в близките години на Русия е нужен ръст от 7-8% годишно в инвестициите, за да може да достигне увеличение на икономиката с 4% годишно, пише в доклада.

Според икономистите "трите кита" на активната инвестиционна политика да създаването и поддържането на инвестиционен ресурс, създаване на условия за трансформиране на спестяванията в инвестиции и стимулиране на инвестиционната активност чрез механизми за държавна поддръжка.