Новоизбраният председател на БСП Корнелия Нинова предлага членовете на партията да решат на вътрешнопартиен референдум въпросите как да се явят на президентските избори и кой да бъде техен кандидат и дали да бъде общ с други леви формации.

„Моето лично мнение е, че трябва да търсим много широко обединение вляво, но няма да влияя на избора на хората“, каза тази сутрин пред Нова телевизия Нинова.

Тя уточни, че не е задължително кандидатът за президент на левицата да бъде от БСП.

„Ако това е ярък човек, патриот, който ще защитава националните интереси...

Калфин как ви звучи?

Не искам да коментирам, но не ми звучи“.

Корнелия Нинова обясни, че самата тя няма планове да се кандидатира за президент.

КАЛФИН: ДИАЛОГ НА ЛЕВИТЕ ПАРТИИ ЗА ОБЩ ПРЕЗИДЕНТ

Корнелия Нинова постави три задачи пред новото ръководство – първо, да стегнат БСП; второ, да направят национален план, „който е различен от този на Борисов“; и трето, да реализират този план без да отстъпват от него.

„Но за да изпълним третата цел, трябва да спечелим изборите“.

Червената лидерка обеща „размразяване на социалната сфера“:

„Бихме преизчислили сегашните пенсии на базата на средния осигурителен доход за последната година“, каза Нинова и уточни, че увеличението ще бъде „в проценти“, но не се ангажира с конкретни числа.

Корнелия Нинова припомни, че „по времето на Орешарски свършихме много работа в социалната сфера“:

„13 милиарда лева стигнаха до 4 милиона българи без това да разклати финансовата система. Сега това не се случва, защото социалните плащания са замразени. Но тази грешка с Пеевски заличи всичко“.

„Не можем да излъжем хората този път“, зарече се Нинова. Според нея в новото Изпълнително бюро е следван принципа „на първо място да бъде представено цялото богатство на партията“.

„На второ място, да има опоненти. Един Сашо Симов – журналистът Александър Симов, много яко критикуваше. Той вика „не съм подготвен“. Казах му: Докато се подготвиш, единствената ти задача е да ме критикуваш“.

ЛАМБО СТАНА ЗАМ.-ШЕФ НА БСП. ГЕРГОВ И БРИГО АСПАРУХОВ – СРЕД „НОВИТЕ“ В БЮРОТО

Стефан Данаилов е зам.-председател на Нинова. На въпроса лесно ли се е съгласил, тя отговори:

„Петдесе на петдесе. Къде да го кажа? Стефане, много ти благодаря, че се съгласи“.

Корнелия Нинова повтори тезата си, че БСП иска предсрочни избори. Налице била постоянна караница между партньорите в управлението и не се правели политика и закони за някакви групи българи, а за определени партии. Второто условие било БСП да е готова за избори.

„Второто си зависи само от нас и аз ще направя необходимото“.

Корнелия Нинова направи и коментар на думите на Бойко Борисов от вчера, че тези думи са „дрънкане на оръжие, изобщо не са готови. Тяхната паника е да не изпадна аз в паника“:

„Като ниско самочувствие. Той обикновено в такива ситуации казва: Нека дойдат на избори, аз ще ги бия. Този път не го казва“.