"Лед Цепелин" са обвинени в плагиатство и то не за какво да е, а за един от най-големите хитове на всички времена "Stairway to Heaven", пише в. "Монд". Оказва се, че увертюрата със солото преди Робърт Плант да започне да пее, било копирано от парчето "Taurus", написано през 1968 г. от калифорнийската група "Спирит".

Сега по повод преиздаването на албума "Лед Цепелин IV", адвокатът на Ранди Калифорния, солокитаристът и автор на "Спирит" ще съди Джими Пейдж и цепелините за нарушаване на авторските права и ще иска да се спре издаването на албума. Според юристът първите четири такта на  "Stairway to Heaven" поразително приличат на мелодията на Ранди. Автор на хита на "Лед Цепелин" е Джими Пейдж, който го пише през 1971 г. Твърди се, че през 1968 г. Пейдж бил в Калифорния и слушал концерт на "Спирит". На другата година двете групи направили обща шоупрограма и се изявявали в Детройт, Сиатъл и Атланта.

 

 

Тогава Джими Пейдж се бил вдъхновил от мелодията на Рандъл. Авторът от "Спирит" още през 1991 г. заявява в интервю за списание "Слушател": "Лед Цепелин" направиха милиони долари с тази песен, но никога не ни казаха поне едно мерси, нито ни платиха нещо".

В САЩ давностния срок е три години за нарушения на авторското право, но "Спирит" може да поиска лицензионни възнаграждения от последните продажби на "Stairway to Heaven".