23 май 2016 г.

До госпожа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание на Република България
(копие: заместник-председатели на Народното събрание)

Г-жо Председател на Народното събрание на Република България,

Внасян ли е в Народното събрание след 18 май 2016 г. законопроект за промени в Изборния кодекс? В медиите от няколко дни се разпространява копие, чиято достоверност е неустановима и от чийто текст не става ясно дали е внесен в парламента според процедурата. Това създава напрежение в обществото по този изключително чувствителен въпрос от последния месец.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание задължава всеки законопроект при внасянето му да бъде незабавно регистриран в „публичен регистър“ (гл. VIII, чл. 73, ал. 1).

Къде и в какъв вид е този „публичен регистър“?

Няма по-естествено и по-публично място за такъв регистър от интернет-страницата на Народното събрание, където вече са публикувани хиляди законопроекти. Но до днес, 23 май 2016 г., там все още няма информация за иначе широко коментирания след 18 май нов законопроект за промени в Изборния кодекс.

РАЗБРАХА СЕ. ДО 35 СЕКЦИИ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА

Тотално недопустимо и обществено-нетърпимо би било – след като това е най-нашумелият в момента обществен проблем –намерения за такъв законопроект, включително с детайли, да бъдат заявявани вече няколко дни поред, но да не са известни на гражданите в официален вариант.

Надявам се Народното събрание няма намерение отново да взима решения по този въпрос без никаква публичност, в последния момент, както при предните промени на същия този Изборен кодекс през април 2016 г. Всички вие, депутатите, ни дължите абсолютна и навременна прозрачност за всяко ваше действие. Така е, защото решенията по държавните дела взимаме ние чрез вас – нашите пълномощници, които временно представлявате нашата власт.

Настоявам: ако има внесени, но непубликувани на интернет сайта на парламента към момента законопроекти, те незабавно да бъдат направени достъпни там, включително с информация кога са били оригинално внесени в НС.

ПРЕДИШНО ПИСМО НА КРАСИМИР ГАДЖОКОВ ДО ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: НЕ СЪМ ВИ УПЪЛНОМОЩАВАЛ ЗА ТОВА

Настоявам: ако все още не е част от процедурата, оттук нататък „незабавното регистриране“ на всички новопостъпили законопроекти да означава и незабавното им публикуване на интернет-сайта на парламента, не по-късно от 1 час след внасянето им. Настоявам текст за промени на Правилника на Народното събрание в този смисъл да бъде предложен за гласуване.

Очаквам незабавно действие от Ваша страна, както и да ми отговорите по най-бързия начин какво решение сте взели по настояванията ми.

(Всякаква кореспонденция желая да получавам на електронната ми поща gadjokov@gmail.com. Ако по някакви причини това мое писмо не изпълнява някакви условия, изисквани, за да му бъде отговорено, настоявам да получа бърз отговор с описание какво точно и конкретно трябва да добавя като информация, за да изпълни писмото условията за отговор.)

Красимир Гаджоков, гражданин

постоянен адрес: гр. Добрич, ул. Стоил войвода 11, Ап. 2

---

Откритото писмо е публикувано в блога на Красимир Гаджоков. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.