Всички си спомнят "зелените човечета", които се появиха в Крим през март 2014 г. това бяха тежко въоръжени войници без отличителни знаци, говорещи на руски език. После  се оказа, че това са напълно редовни руски войници, пратени да окупират полуострова.

Сега такива "човечета", само че "сини", използва Китай. Те са членове на многочислените нередовни морски милиции на Пекин, пише в. "Гардиън". Тяхната цел е да гарантират и разширят китайския контрол върху редица спорни острови и рифове в Южнокитайско море, смятат от Пентагона.

ВЕЛИКАТА ПЯСЪЧНА СТЕНА

Милициите се състоят от стотици рибари и лодки, повечето от които се намират на остров Хайнан, южно от континенталната част на Китай. Те тормозят появяващите се в района американски бойни кораби, както и морските съдове на съседните страни, които също претендират за парчетата суша.

Като използва цивилни хора и граждански морски съдове, Китай избягва пряк военен сблъсък и винаги може да отрича отправени обвинения, изтъква Ейбрахам Денмарк - зам. помощник-секретар по отбраната на САЩ за Източна Азия. Мнението му е част от представения от него доклад за сигурността.

"Някои от техните риболовни съдове и кораби на бреговата охрана действат непрофесионално в близост до военните сили или рибарски съдове на други страни така, че да бъде установен известен контрол около оспорваните обекти - заяви Денмарк. - Изглежда, тези действия имат за цел да останат под прага на конфликта, но постепенно да демонстрират и подкрепят претенциите, които другите страни оспорват."

Китайската тактика бива оприличена с тази на Русия по време на нахлуването Украйна през 2014 г.

"Китай се опитва да използва тези контролирани от правителството рибари в подкрепа на претенциите си в Южнокитайско море - казва пред военното издание "Дифенс нюз" Андрю Ериксън - доцент в Американския военноморски колеж. - Това е малко познат и разбираем феномен в САЩ. Докато руските "зелени човечета" в Крим са добре познати, на китайските "сини човечета" бе отделено недостатъчно внимание."

Според Ейбрахам Денмарк предполагаемият военен бюджет на Пекин в момента възлиза на 180 милиарда долара. И страната бързо разширява своята боеспособност във всички сфери.

Китай продължава да действа, като пренебрегва мненията на съседите си и на международната общност. Пекин иска да изгради военни съоръжения, включително пристанища и самолетни писти на островите, за които претендира, или разширява вече завзетите парчета суша. До този момент страната е завладяла площ от общо почти 13 квадратни километра.

Претенции за острови в Южнокитайско море имат също Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам. В този район има големи количества петрол, гз и риба. През морето преминават стратегически важни корабни маршрути. САЩ не вземат страна в споровете, но американски бойни кораби редовно патрулират в района, за да гарантират свободното плаване в международни води.

Морските милиции на Китай са набрани от риболовния му флот, смятат в Пентагона. Официално в страната има 21 милиона рибари и 439 000 моторни лодки. А Хайнан, където е главната им база, има исторически и търговски интереси в Южнокитайско море.

Милициите на Хайнан се наричат "Танмън". Създадени са още през 1985 г. в едно източните пристанища на острова. Те бяха почетени дори от китайския президент Си Цзинпин. Той лично посети плитчината Скарбъроу, за да отдаде почит на 8 лодки от "Танмън", отблъснали през април 2012 г. филипински боен кораб. Държавният глава ги призова да си направят по-големи лодки, да събират информация в отдалечени води и да подкрепят развитието на островите и рифовете.

Оттогава досега голяма част от инцидентите между китайски и чужди съдове в Южнокитайско море стават по вина на "Танмън", смятат американските военни.

През последните две години числеността на китайските морски милиции нараснала десеткратно, отбеляза наскоро командването на Народната освободителна армия. Така те започнали да играят по-голяма роля в бойния флот на страната. помагат им ветерани от флота.

От 2013 г. досега милициите са помагали при 250 военни операции в морето.

"Танмън" биват пазени от китайски бойни кораби. В това се убедиха и американците миналото лято. Тогава разрушителят "Ласен" мина близо до току-що построения изкуствен остров на рифа Суби - част от архипелага Спратли. Там, на безопасно разстояние от янките, бяха разположени няколко китайски кораба. Те не допуснаха "Ласен" да се приближи.

Но по-малки съдове, които според официалната версия на Пекин са търговски, бяха доста по-провокативни. те дълго време плаваха умишлено опасно близо до "Ласен" и постоянно пресичаха маршрута му. Само уменията на американските моряци предотвратиха морска катастрофа.

Китай разположи бойни ракети на остров Пагаса от
архипелага Спратли, който си оспорва с Филипините.

През 2014 г. пък китайски милиции нанесоха щети на виетнамски военни съдове.

Милициите обаче не са изцяло цивилни. При по-внимателно взиране в тях, макар и отдалече, се забелязва, че повечето, ако не и всички на борда на "търговските" кораби са облечени във военни униформи. но при нужда бързо ги свалят.

"С униформите те са войници, а без тях - рибари, подчиняващи се на законите", обобщава Андрю Ериксън.