Масовостта е извън всяко съмнение – всеки трети германец се занимава с някаква доброволна дейност напълно безплатно, при това с удоволствие – както става ясно от проучванията. И не е само това – установено е, че доброволният труд от своя страна увеличава удоволствието от живота и се отразява благоприятно на самочувствието, освен че е за благото на другите.

Всеки трети германец над 14 години членува в някоя благотворителна организация или фондация, активист е в спортно или друго дружество или пък заема почетна длъжност, която също предполага определени усилия. Като става дума за нещо повече от общи интереси, взаимно полезно сътрудничество или осмислено прекарване на свободното време – в центъра на въпросната дейност е загрижеността за добруването на обществото като цяло, в името на която отделният гражданин е готов да допринесе според възможностите си, жертвайки свободното си време.

Което, между другото, му се отплаща – полагането на определен доброволен труд не рядко се оказва трамплин за намирането на желаната и добре платена работа, била преди това по-трудно достъпна. А има и още нещо – немалка част от хората, които се отдават на доброволни занимания, го правят защото основната им работа не им носи достатъчно удовлетворение и дори липсата на заплащане не ги спира да го потърсят в друга посока. И в тази сфера съществува проучване  - на Галъп, съгласно което 88 процента от германците нямат достатъчно близка емоционална връзка с работата си и намират липсващия елемент в благотворителната дейност.

Помогни на другите, за да помогнат и на теб

Работейки в доброволната пожарна, в рамките на различни инициативи за насърчаване на способностите на деца, за поддържка на самотни възрастни хора или на хора с увреждания, в местния приют за бездомници или за безпризорни животни, между 20 и 30 милиона германци редовно извършват – най-просто казано – добри дела, които някои са склонни дори да сравняват с малки геройства. А покрай тях може да се постигне немалко и за личното добруване – да се завържат нови контакти, да се натрупа практически опит, да се прояви способност за поемането на отговорност, която един ден да се окаже много полезна при работата в екип – вече не безплатно.

Безплатната общественополезна работа всъщност може да даде и незабавен ефект, ако се има предвид инициативата на университета в Аугсбург, който първи в Бавария е въвел квоти за абитуриентите-доброволци и ги приема извън класациите. Всичко това не е случайно – в баварската конституция е записано, че доброволната дейност трябва да се насърчава. „Искаме да допринесем в това отношение”, казва ректорът на университета Гордон Рормайр. С идеята, че на работещите доброволно и в помощ на другите си заслужава на свой ред да се помогне да напреднат с образованието. Впрочем - в Бавария и квотата на занимаващите се с благотворителност е много по-висока, отколкото за Германия като цяло – 47 процента.

Бежанците са номер едно

Основните усилия, които днес полагат германските доброволци, са в помощ на бежанците, пристигнали неотдавна в страната. Повечето от тях се нуждаят от съдействие не само заради това, че не знаят езика, а и защото не могат да преплуват морето на германската бюрокрация, например. Или пък защото изобщо не могат да плуват – буквално. Във всяко едно отношение има кой да им се притече на помощ – готовността е масова и няма нужда да се установява чрез проучвания каква голяма част от гражданите на Федералната република жертват време и енергия за новите си съседи от Сирия или Афганистан. При някои трябва да се започне с изучаването на буквите, на други трябва да се помогне да получат необходимата медицинска помощ, трети „просто” търсят работа. А намеренията на доброволците са да облекчат общинските власти и структури, с което в крайна сметка се справят доста успешно.

В едно градче в северна Германия съдържателят на кафенето предлага три пъти в седмицата възможност на несведущите да получат съдействие в борбата с безбройните документи, които трябва да се попълнят в новата им родина. В Мюнстер доброволци са влезли в ролята на финансови „навигатори” за бежанците и им помагат да се ориентират в този вид лабиринт, който в Германия е особено сложен. От селцето Щайнхаген в провинция Северен- Рейн-Вестфалия е съобщението, че там шестима души са се впуснали доброволно да помогнат на бежанците да се сдобият с колела, на които при необходимост правят и нужния ремонт. Във Варбург пък организират най-обикновени срещи между местните и новопристигналите – за да се улесни навлизането в езика чрез общуване.

Междувременно и мнозина от участниците в доброволните дейности в Германия са хора с мигрантски произход, става ясно от данните в поредния отчет за този вид занимания. Нещо повече – делът на емигрантите, които притежават германски паспорт и работят доброволно, е равен процентно на този на коренните германци. Значително по-малко (с 10 процента) са доброволците, родени в Германия, но нямащи германски паспорт. А най-малък брой сред работещите безплатно за обществото са тези, които наскоро са пристигнали от родните си страни в Германия – съвсем логично.

Доброволки и доброволци

Типичният доброволец е мъж, има сравнително високо образователно ниво и заплащане над средното, отбелязват експертите. Но в периода от 2000-та година досега жените много са разширили социалните си ангажименти и двата пола почти са се изравнили по този показател. Нараснало е и участието в обществено полезните дейности на младите хора, както и това на хората с по-висок ценз. Най-голям процент са избрали за поле на изявата си спорта (16,3 на сто), следван от училищата и детските градини (9,1 на сто) и културата и музиката – с 9 на сто. С 36-те процента участие на населението в благотворителни дейности Германия е далеч над средната за Европа цифра от 23 на сто. А е установено и, например, колцина сами са подели инициативата да се заемат с безплатен обществено полезен труд и кои са били „вербувани” от познати, но с цифрите няма нужда да се прекалява. По-важно е да се знае, че в рамките на една сравнително нова тенденция (наречена „Corporate Volunteering“) редица концерни като „Хюлет-Пакард” и „Сименс” предлагат на своите служители възможности за т.нар. социална практика, същото прави и фирмата „Глоубтротър”. В Берлин сътрудниците на Комерцбанк плевят в свободното си време бурените в Ботаническата градина, работници от „Кока-Кола” се е случвало да готвят за семействата на тежко болни деца, а тези от „Сони” са строили дървени къщички заедно с децата от една детска градина, в която акцентът е върху интеграцията. И изобщо паралелното упражняване на редовна и доброволна професия ни най-малко не се явява пречка – повечето доброволци в Германия са в активна трудоспособна възраст.

Изборът определено е широк – Метеорологичната служба в Германия, например, търси доброволни наблюдатели на климата, които да снабди със съответните уреди и да получава от тях ценни сведения, които биха могли да допринесат за пълнотата на картината. Кандидат-наблюдателите трябва само да имат парче земя, където да се разположат уредите на достатъчно разстояние от сгради, да имат достъп до интернет, както и готовност за измерване на снеговалежите и за поддръжка на съоръженията. А ако заминат в отпуска, трябва да си намерят заместник, който да ги отмени по време на отсъствието. Друга достъпна опция е изследването на движенията на прелетните птици, което се прави на специално поле от бъз, привличащо пернатите. Доброволците опъват върху храстите мрежа, с която ловят птиците, маркират ги и пускат в очакване един ден да им бъде съобщено къде другаде са били засечени.

С птици се занимава и 76-годишният Гюнтер Шьобел от Ноймюнстер, на когото само едно поле за изява не му е достатъчно (както и на мнозина други доброволци): той е почетен съветник към общината, съпредседател на местния спортен клуб и лидер на дружеството на собствениците на пощенски гълъби. Широко известният в градчето господин се грижи и за настанените в местния дом за възрастни хора, а и редовно прави обиколки от врата на врата с полицията – за да подтикне съгражданите си към повече бдителност при опазването на дома и имота.

Интересни възможности за доброволна дейност дават на редица места и градските власти – ако ви се иска да бъдете нощен пазач, но не обикновен, а едновремешен, и облечен в съответните едновремешни дрехи да споделяте с туристи и други заинтересовани историята на своя град. Нощните пазачи от този вид в Германия са над 80, според осведомени традицията е над 800-годишна.

Началото на юни пък е моментът, в който трябва да бъде избрана германската цветна фея 2016-2017 – отново на доброволен принцип.Срокът за подаването на кандидатурите е до 10 юни, а предназначението на феята е в продължение на година да е официална представителка на германското паркоустройство и градинарство. Самата тя трябва да е изпълнена със страст към цветята и растенията, а ако се класира, я чака бляскава кариера – включително съвместни изяви с канцлерката.