Понякога парите, дори и в огромни количества, не правят една работа привлекателна, пише Market Watch. Спорeд публикация във в. "Телеграф" акторът Даниел Крейг, който изигра Джейм Бонд в 4 филма, е отказал сериизен хонорар от 68 млн. британски лири - $100 млн., за да бъдат заснети още два филма за Агент 007 с негово участие.

Това не е сериозна изненада - през м.г. пред сп.Time Out той се зарече, че по-скоро ще счупи чашата, която стои пред него по време на интервюто, и ще си пререже вените с парчетата от нея, отколкото да направи още един филм за Бонд.

Повечето от нас не си представят отхвърляне на оферта за $1 млн., камо ли за $100, за да участваме в една от най-успешните кино поредици в историята на Холивуд. Но Крейг не е единственият, който казва "не" на големите пари. Джери Зайнфелд също не е приел чек за $100 млн. за още един сезон на ситкома "Зайнфелд", а навремето Киану Рийвс е отклонил $11 млн., за да участва в "Скорост 2".

“Те вече са натрупали сериозни пари”, казва нюйоркският кариерен коуч Рой Коен, автор на книгата "Наръчник на професионалиста за оцеляване на Уолстрийт". "За повечето от нас тези пари могат да изглеждат много, но за някои хора стойността им не е толкова висока", добавя той.

Дори за повечето от нас, които не взимаме 7-цифрени годишни заплати, парите не са всичко, или дори не са най-важното нещо, когато става дума за кариерата.

В скорошно проучване на Обществото за мениджмънт на човешките ресурси, служителите казват, че възможностите да използват техните умения и способности са най-важното нещо за удовлетвореността от кариерата им. Заплащането се нарежда едва на трето място. А 54% от хората казват, че техните колеги са основната причина да стоят на работното място в скорошно проучване, направено сред 3000 души от сайта за търсене на работа Careerbuilder.

И което е по-важно, хората, напуснали работа през последната година казват, че основната причина да сторят това е липсата на възможности за развитие на тяхната кариера - 26% посочват този мотив, а по-малко от четвърт посочват заплатата. Данните са от изследването Randstad’s Employer Branding Survey, в което са участвали над 10 000 служители.

Разбира се, не всеки може да си позволи да отхвърли сериозно повишение на заплатата. Но ако сте в подобна позиция, Коен препоръчва да поставите на везните това, което не харесвате в работата си и да видите дали може да промените нещо. Например, може да ви харесва работата, но да работите твърде дълги часове. В такъв случай не е ли по-добре да получавате по-малко, но да не сте толкова натоварени?

Хората трябва да бъдат достатъчно умни, за да оценяват другите качества на работата, освен заплащането. В крайна сметка, веднъж, след като започнете да изкарвате по $75 000 годишно, парите отгоре не ви правят повече щастлив, показва публикувано през 2010 г. изследване на Принстънския университет.