Анджелина Джоли има нова роля - преподавател в Лондонското училище по икономика (LSE). Тя срещна съпруга си Брад Пит на снимачната площадка, спечели "Оскар" за образа си на пациентка в психиатрична клиника, но последното й превъплъщение със сигурност е най-изненадващото, отбелязва "Гардиън". 

Холивуската звезда и режисьорка ще бъде гост-преподавател в престижното висше училище, като ще води курс за влиянието на войната върху жените.

Джоли ще се присъедини към бившия външен министър на Великобритания Уилям Хейг, съобщи университетът. Това ще е част от магистърския курс "Жените, мирът и сигурността", който за първи път ще се преподава в света. .

"Жизнено важно е да бъде разширена дискусията как да се увеличат правата на жените и да бъде сложен край на безнаказаността за престъпления, която засягат предимно жените, като сексуалното насилие във военните зони" – каза в изявлението си актрисата, която е специален посланик на Агенцията на ООН за бежанците.

Кусът трябва да "развие стратегии, които да представят равенството между половете и да окуражават участието на жените в икономиката, социалния и политическия живот", се казва в презентацията на новата програма. 

Джоли, която е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците, а напоследък и специален пратеник, обясни още, че е много окуражена от създаването на подобен курс и се надява, че и другите университети ще последват този пример. 

Едногодишният курс, за който студентите могат да кандидатстват от есента, ще започне от академичната 2007-а. Говорителка на висшето училище обясни, че Джоли и лорд Хейг ще преподават поне веднъж в годината, "толкова често, колкото им позволяват техните програми".

Джоли и Хейг работят заедно от 2012 г. по темата за превенцията на сексуалното насилие в конфликти, като заедно председателстваха световна среща, посветена на въпроса преди две години.