Торнадо се изви в ранните следобедни часове във видинските общини Ружинци и Димово. То е започнало със силен вятър, придружен с градушка, съобщи бТВ

Явлението е било най-силно изразено в селата Бело поле, Карбинци, Воднянци и Белоптичене. По думите на кмета на Ружинци Александър Александров щети са нанесени най-вече на земеделската продукция. Заради счупени керемиди са засегнати и покривите на няколко къщи.

В Димово към момента няма данни за нанесени сериозни щети.

Торнадото не е ново явление за България. Появява се най-често край морето, но не е невъзможно да се образува и във вътрешността на страната. В нашия регион торнадото не може да набере такава сила, както унищожителните бури в САЩ, например.

Градушки удариха на няколко места в страната този следобед. Ледените късове валяха в Русенско, Полски Тръмбеш, Сухиндол, Павликени.

За утре в 17 области в страната е обявен жълт код за силен вятър. Това сочи прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, София, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър с пориви между 20 и 25 м/с. При тази степен на предупреждение трябва да се внимава за летящи във въздуха предмети. Възможни са локални нарушения на обичайните дейности на открито.