Кметовете и общинските съвети на общини в "затруднено финансово положение" да са длъжни да подготвят финансови оздравителни планове и да ги съгласуват с министъра на финансите. Такива промени в Закона за публичните финанси ще гласува днес парламентът на второ четене.

Законопроектът е на Министерството на финансите и на първо четене бе приет почти без дискусия. Мотивът за промените е, че към края на 2015 г. повече от половината общини имат сериозни просрочени задължения. В много случаи забавените плащания са в размер на близо 90% от бюджета на съответната община. Към края на януари 2016 г. общата сума надхвърля 210 млн. лв., показват данни на МФ. 

Общините, които не се справят с финансите си, ще могат да получават финансиране от централния бюджет чрез безлихвен заем, пише още в проекта. Въвеждат се и критерии, по които да се оценява дали дадена община е в затруднено финансово положение. Процедурата по оздравяване може да продължи от 1 до 3 години.

Предлага се още с решение на финансовия министър срокът за връщане на заема да може да бъде удължен с 1 година или да се отпусне нов заем за погасяване на вноската, ако кметът е подал мотивирано искане за това. 

Въвеждат се и шест критерия за оценка дали дадена община е в затруднено положение. Сред тях са неспазване на фискалните правила по закон, наличие на задължения в размер на над 15% от средногодишния размер на отчетените разходи в последните 4 г., поети финансови ангажименти в размер на над 50% от отчетените разходи за същия период, отрицателно бюджетно салдо за всяка от предишните 3 г., ръст на просрочените задължения с 5% в сравнение с предходната година, събираемост на приходите от местни данъци и такси под средното за страната.

В последната хипотеза са близо половината от общините, показват разчети на МФ. За да може дадена община да получи бюджетен заем, тя трябва да отговаря на поне три от критериите, пише в законопроекта.

Решение дали да се отпуснат пари за дадена община ще се взима от министъра на финансите.

Законопроектът въвежда и задължение кметовете в срок до 10 март да правят оценка дали не отговарят на тези критерии към края на предходната година. Срокът за изготвяне на план за оздравяване от местните власти е до 1 месец.