Големият италиански композитор Енио Мориконе, написал музиката на повече от 300 филма, обяви, че прекратява концертната си дейност. "Това решение е продиктувано от здравословното състояние на Мориконе, така го посъветваха лекарите", поясни адвокатът му Джорджо Асума.

Енио Мориконе, който тази година навършва 86, страда от дискова херния на гръбнака и наскоро бе опериран. Заболяването му "не позволява да дирижира, нито да пътува дълго", се казва в официалното изявление. Но и се уточнява, че композиторът ще продължи да пише музика за киното.

Ако състоянието на маестро Мориконе се подобри, той може да изнася понякога концерти, но само в Рим, където е роден и живее в момента. Музикантът е принуден да се откаже от други изяви в Италия и зад граница, което автоматично отменя всичките му концерти в рамките на европейското турне "50 години музика", планирано да отбележи половинвековната му творческа дейност. В рамките на това турне бяха предвидени изпълнения в Кьолн, Мюнхен, Амстердам, Брюксел, Люксембург и Братислава.

Енио Мориконе е работил с такива режисьори като Пиер Паоло Пазолини, Куентин Тарантино, Брайън Де Палма, Серджо Леоне, Роман Полански, Оливър Стоун, Терънс Малик. През 1987 г. за музиката към филма на Де Палма "Недосегаемите" той получи наградите "Златен глобус" и Grammy, а през 2007 г. бе удостоен с "Оскар" за цялостен принос в киноизкуството.

Ето и някои от най-известните филми, за които маестро Енио Мориконе написа музиката: "За шепа долари", "Добрият, лошият и грозният", "Имало едно време на Запад", "Имало едно време в Америка", "Мисията", "Професионалистът", "Малена", "Недосегаемите", "Ново кино "Парадизо", "Легенда за пианиста", "Джанго без окови".