Наш кореспондент

Тампа, Флорида -

Пролетните бури обещават да прераснат в летен ураган за прицелилата се в Белия дом Хилъри Клинтън. Бившата първа дама и топдипломат на САЩ е нарушила федерални закони, когато без разрешение е използвала незащитен частен сървър за електронната си поща, докато е била държавен секретар. Това е заключението, до което е стигнал в доклада си от 83 страници главният инспектор на „мъгливото дъно“, както наричат външнполитическото ведомство във Вашингтон. Сървърът, през който са минавали компютърните комуникации на Хилъри Клинтън е бил хакнат поне няколко пъти, сочи задълбоченото проучване, което разглежда целия период от 2009 до 2012, когато тя сдаде поста държавен секретар на Джон Кери.

 

Г-жа Клинтън, която почти си е осигурила номинацията на Демократическата партия за президенстките избори наесен, многократно отхвърли твърденията на журналисти, че електронните и устройства са били атакувани от чужбина. Тя обвини пресата, че е захранвана с информация от „голям заговор срещу нея на десничари консерватори“. Само преди няколко дни представител на президентската кампания на Хилъри Клинтън официално декларира: „Не, не имало пробив в електронната поща“. От щаба ѝ допълниха, че „няма каквито и да било доказателства“, че сървърът, използван от нея е бил хакван.

 

Главният инспектор обаче твърди тъкмо противното. „На 9 януари 2011 г технически сътрудник на бившия президеент Бил Клинтън го уведомил, че се е наложило няколко пъти да изключи сървъра, защото „някой се опитвал да проникне в него“. По-късно същият ден, експертът докладвал писмено: „Ние отново бяхме атакувани и затова спрях компятъра за няколко минути“ На 10 януари заместник шефът на отдела по планиране в Държавния департамент изпратил електронна поща до началника на канцеларията на Хилъри Клинтън с инструкция да не пускат до нея „нищо поверително“ и добавил, че ще обясни „лично, за какво точно става дума“.

 

От доклада обаче не става ясно дали електронните атаки срещу шефа на дипломацията на САЩ са били успешни.

Според телевизията „Фокс“ много от пробивите са пожънали успех. Един от тях е бил извършен от румънския хакер „Гучифер“, който на 1 април т. г. бе екстрадиран в САЩ. ФБР от дълго време се опитваше да залови опитния компютърен гангстер, който години наред тероризираше известни личности в САЩ. През 2013 г румънският хакер информира пресата, че е успял да проникне в компютъра на бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши и копирал семейни имейли, а така също снимки на картини, нарисувани от него. Като доказателство бе публикуван автопортрет на Буш, направен пред огледало в банята.

 

Сред „геройствата“ на хакера е публикуването на електронна поща на бившия държавен секретар Колин Пауъл до румънската депутатка в Европарламента Корина Крету. „Гучифер“ твърдеше, че корепонденцията разкривала любовна връзка между двамата, което те категорично отрекоха.

През 2013 г Лехел пусна електронни послания до Хилъри, изпратени от дългогодишният ѝ съветник Сидни Блументал. През 2014 г „Гучифер“ бе арестуван в Букурещ от румънската полиция за борба с организираната престъпност (DIICOT). По-късно Върховният съд на Румъния одобри Лехел да бъде екстрадиран „временно за 18 месеца в САЩ“. Той обаче обжалва, но жалбата му бе отхвърлена. И така в началото на април т. г. „Гучифер“ бе докаран в САЩ със специален самолет на ФБР.

 

Според пресата Марчел е успял да постигне договорка със съдебните власти в щата Вирджиния, където са му повдигнати обвинения за кражба на лични данни, хакерство и осуетяване на действия на правосъдните органи. Според изданието „Консерватив дейли“ Лехел е предоставил на ФБР съдържанието на поверителна електронна поща на Хилъри Клинтън, което е приложено към разследването, в което участват 150 агенти на контраразузнаването.

 

От доклада на главния инспектор на Държавния депратамент на САЩ става ясно също, че няколко пъти – през 2009 и 2010 г заместник-шефът на оперативния отдел на дипломатическото ведомство посъветвал началника на канцеларията на Хилъри Клинтън, топдиломатът на САЩ да започне да използва защитен държавен сървър. Той предложил да ѝ осигури два криптирани телефона Блекбери. Опасенията на загрижения служител обаче били отхвърлени и чиновникът на Хилъри му заявил: „Няма абсолютно никакъв смисъл“.

 

Според уебсайта на предизборната кампания на Клинтън, тя инструктирала адвокатите си да отделят всички електронни послания, които трябва да бъдат включени във федералните архиви. С това се изчерпало нейното съдействие на вътрешното разследване в Държавния департамент. През 2015 г. обаче стана известно, че по нейно нареждане са били затрити всички данни от един от сървърите, който бил съхраняван на „сигурно място“ в... гардероба на бившата първа дама. После се промъкнаха слухове, че ФБР е успяло да „възкреси'“ значителна част от изтрите файлове.

Официално Хилъри Клинтън отказала да отговаря на въпроси на инспектора. Бившите служители в нейната канецлария Хума Абедин, Черил Милс и Джейк Сълван също отхвърлили поканата да съдействат на разследването. Тя обаче няма да има същата свобода да отклони евентуална призовка от ФБР.

 

Междувременно на 11 май т. г. Хилъри влезе в косвен сблъсък със самия директор на ФБР Джеймс Коми. За да омаловажи за пореден път следствието, водено срещу нея, г-жа Клинтън заяви по телевизията Си Би Ес, че тя не е във фокус, а това било просто „проучване по сигурността“. Коми реагира незабавно и каза, че не му е известен такъв термин: „Ние не проучваме, а провеждаме разследване“.

Говорителката на ФБР Елън Глейсър, която е бивш специален агент, допълни: „Ние не правим това просто от любопитство. Налице е потенциално престъпно нарушение“.

 

По всяка вероятност контраразузнаването на САЩ вече разполага с почти подреден пъзъл за Хилъри Клинтън. От март месец т. г. на разпити е подложен и нейният бивш главен компютърен специалист Брайън Палиано. Той получи пълен съдебен имунитет, което означава, че може да разкрие всички нарушения на бившата си началничка без да се страхува, че ще влезе в затвора.

 

Остава да се види обаче кога ФБР ще оповести официалните резултатите от раследването си. Напълно възможно е развръзката да стане още през това лято. Това обаче най-вероятно ще бъде след конгреса на Демократическата партия от 25 до 28 юли във Филаделфия, щата Пенсилвания. На форума се очаква Хилъри Клинтън да получи официална благословия като президентски кандидат. Ако тя бъде обвинена във федерално престъпление, съдебното министерство във Вашингтон е длъжно да я подведе под отговорност. Дори и да бъде помилвана от президента Барак Обама, Хилъри ще трябва да се прости с президентските си амбиции.