Швейцарски съд нареди на руски милиардер да плати над $ 4,5 млрд. на бившата си съпруга, което е най-сериозното обезщетение след бракоразводно дело в историята, съобщи АП. Женевският първоинстанционен съд е присъдил Дмитрий Рибовлев, собственик на футболния клуб "Монако", където играе Димитър Бербатов, да брои 4 020 555 987,80 швейцарски франка ($ 4 509 375 184,80) на бившата си половинка Елена. И двамата са 47 годишни. Жената получава и и собственост за 130,5 млн. шв. франка в Гщаад, където двамата притежават две уникални хижи. Тя поема попечителството и над 13-годишната им дъщеря Ана. Двойката имат още една пълнолента щерка - Екатерина.

Според адвоката на Рибовлев сумата вероятно ще бъде намалена на следващите инстанции.

И все пак Рибовлев, известен още и като "торовия крал" заради своите мини за добив на калиев карбонат, се е отървал леко. Неговата съпруга е искала обезщетение от $ 6 млрд. В момента състоянието на руснаха се изчислява на $ 8,8 млрд., което му определя 147-о място в класацияна на Forbes на най-богатите хора в света.

Дмитрий и Елена се запознали като студенти в Перм и се оженили през 1987 г. Бракоразводното им дело тръгнало през 2008 г., когато състоянието на Рибовлев възлизало на $ 12,8 млрд.

Въпреки че активите на милиардера в Швейцария са замразени, по-голямата част от неговия бизнес е с кипърска регистрация. Швейцария няма спогодба за юридическа помощ със страната, така че Елена Рибовлева ще трябва доста да се потруди, за да получи милиардите си.