Георги Първанов би могъл да се кандидатира отново за президент, коментира за агенция "Фокус" днес бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Според него текстът в Конституцията относно възможността президент и вицепрезидент да заемат постовете си два последователни мандата се отнася само за действащата президентска двойка.

„Това личи първо по употребата на думата „преизбиране“, което означава, че се отнася за човек, който заема тази длъжност - президент. Разширяването на това ограничение по отношение на трето лице, което не е президент нито вицепрезидент, е разширително тълкуване, което едва ли е допустимо да се направи, но това е моето мнение. Какво би казал Конституционният съд, не мога да предричам“, коментира юристът.

Според Димитър Гочев е важно по въпроса да се изкаже именно Конституционният съд.

ПЪРВАНОВ: МОЖЕ ДВА МАНДАТА, ПРЕСТОЙ НА РЕЗЕРВНАТА СКАМЕЙКА И ПАК ПРЕЗИДЕНТ

Той коментира и задължителното гласуване, като подчерта, че има разлика между правото да гласуваш и това да избираш. Правото да гласуваш е функция на заложената в Конституцията власт, упражнявана от народа, уточни Гочев. Той допълни, че е добре Конституционният съд да се произнесе и по текста за задължителен вот.

Вчера пред Нова тв Татяна Дончева - лидер на Движение 21, адвокат и бивш съпартиец на Първанов в БСП, изрази точно обратното становище: че записаното в Конституцията недвусмислено забранява трети мандат.

ДОНЧЕВА: НЕЗАЯВЕН КАНДИДАТ НА ГЕРБ СПРЯ ПЛЕВНЕЛИЕВ

Текстът  от Конституцията на Република България, който урежда въпроса, е чл. чл. 95. (1):

Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.