В навечерието на посещението ми в Атина бих искал да споделя с читателите на един от най-популярните и авторитетни гръцки вестници - "Катимерини", някои съображения за по-нататъшното развитие на партньорството между Русия и Гърция, а също така и за ситуацията на европейския котинент като цяло.

За нас са скъпи многовековните традиции на дружбата, създала се между нашите народи. Ярък пример за тясното преплитане на човешките съдби е жизненият път на Йоанис Каподистриас, който през XIX век е бил министър на външните работи на Русия, а след това - глава на Гръцката държава.

Знам, че в Гърция добре помнят ключовата поля на Русия в получаването на независимостта на вашата държава. Руската подкрепа за националноосвободителната борба на гърците в голяма степен определи вектора на по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

За съжаление, на по-нататъшното укрепване на нашето сътрудничество пречи спадът в отношенията между Русия и Евросъюза, което се отразява отрицателно на динамиката на двустранния стокообмен. Особено пострадаха гръцките производители на селскостопанска продукция.

Русия изхожда от необходимостта да се гради равноправен, истински партньорски диалог с Евросъюза по най-широк грък въпроси - от визовата либерализация до формирането на енергиен съюз. Не виждаме обаче засега у европейските колеги насрещна готовност да се върви по този взаимоизгоден и перспективен път.

Едновременно с това смятаме, че неразрешими проблеми в нашите отношения с ЕС няма. За да се върнем на пътя на многоплановото партньорство, трябва само да се откажем от порочната логика на "играта на една врата", на дела да зачитаме мнението и интересите на другия.

Сега Русия и Евросъюзът стигнаха до кръстопътя , на който е необходимо да се отговори на въпроса: как виждаме бъдещето на нашите отношения, в каква посока се готвим да тръгнем? Убеден съм, че от събитията в Украйна трябва да бъдат направени необходимите изводи и да се пристъпи към създаването върху обширно пространство от Атлантика до Тихия океан на зона на икономическото и хуманитарно сътрудничество, опиращо се на архитектурата на равната и неделима сигурност. Важна крачкаа по този път е призвано да стане хармонизирането на европейския и евразийския интеграционни процеси.

Такава работа е необходима, още повече, че днес Европа се сблъсква с нарастваща конкуренция от страна на други центрове на влияние в съвременния свят. Очевидно е, че на "стария континент" (кавичките са на автора - б.р.) може да му бъде гарантирано място в новите международни реалности само чрез обединение на потенциалите на всички европейски страни, включително Русия.

Важен елемент в тази система са руско-гръцките връзки. Особено бих искал да отбележа сферата на енергетиката. Ние последователно се застъпваме за диверсификацията на трасетата за пренос на енергоносителите, която ще повиши надеждността на доставките, и, следователно, енергийната сигурност на Европа като цяло.

Вече две десетилетия Русия стабилно и надеждно снабдява Европа с природен газ. Действащият договор с Гърция е удължен до 2026 г. при благоприятни за нея условия. Като знаем сметките на гръцкото ръководство да превърне страната в значим енергиен възел на Балканския регион, неизменно включвахме Гърция в плановете по увеличаване на доставките ва въглеводородни суровини за Централна и Западна Европа.

Като се започне от 2006 г., "Газпром" активно насърчаваше проекта "Южен поток". На определен етап обаче изпълнението му стана невъзможно заради неконструктивната позиция на Еврокомисията. Макар да бяхме принудени да спрем проекта, въпросът за южните маршрути на доставката на нашите енергоносители за държавите от Евросъюза остава на дневен ред. През февруари в Рим шефовете на италианската компания "Едисон" и гръцката ДЕПА подписаха Меморандум за взаимно разбирателство по отношение на доставките на руски газ по дъното на Черно море през трети страни в Гърция и Италия.

Русия би могла също така да съдейства за оптимизирането на гръцката транспортна инфраструктура. Става дума за участието на руски бизнес структури в предстоящите в Гърция търгове за придобиване на активи на железопътните компании, обекти на пристанище Солун. Наред са и редица други проекти, способни значително да повишат потенциала на двустранното сътрудничество.

Разчитам, че и занапред ще реализираме съвместни планове.

------

* Статията на руския президент е публикувана в гръцкия вестник "Катимерини" в навечерието на започващото утре негово посещение в Гърция. Препечатваме с малки съкращения превода от сайта на Кремъл. Заглавието е на Клуб Z.