Европейската комисия подкрепя проекта за българския газов хъб "Балкан", като смята, че той ще бъде осъществен, стана ясно от изказване на еврокомисаря по въпросите на енергетиката и климата Мигел Ариас Канете, който е на посещение в София.

Премиерът Бойко Борисов измисли хъба в края на 2014 г.

БОЙКО БОРИСОВ ИМА ИДЕЯ. ПРЕКРАСНА ИДЕЯ! (СТЕНОГРАМА)

"България има капацитет да направи хъб. От една страна, тя има инфраструктура, направи работна група за проекта, освен това има и сериозен потенциал за свързаност чрез развитието на интерконектори с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия", каза Канете, след като се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

"Газовият хъб ще стане реалност, а Европейската комисия ще го подкрепя с всичко необходимо", категоричен е енергийният еврокомисар.

"Изграждането на интерконектора с Гърция (IGB) вече е на ход, ще се прави такъв и с Румъния, работим със сръбските власти, ще подкрепяме и друга свързаност, която отговаря на изискванията на законодателството на ЕС", казва Канете.

"Правенето на интерконектори е сложна задача, но България върви бързо по тези стъпки и може да стане един от най-важните хъбове в ЕС", смята еврокомисарят.

"Искаме да осигурим енергийна сигурност на региона, за да не се повтарят кризите от 2005 г. и 2009 г., когато газът се използва като политическо оръжие", казва Канете, припомняйки енергийните кризи в съответните години, когато Русия спря транзита на природен газ през Украйна.

Премиерът Бойко Борисов също се включи:

"Ключовата дума в изказването на г-н Канете е доверие. Преди година и половина нямаше доверие, опитваха се да излъжат Европейската комисия, търсейки комерсиални резултати, затова нищо не се получаваше", каза той.

"Защо нямаше доверие - 25 години само се говореше за интерконектори и диверсификация. За каква диверсификация са говорили, като компресорните станции бяха само в една посока", учуди се Борисов.

Той припомни за търсенето на природен газ в Черноморския шелф, както и за раждането на проекта за газов хъб:

"Това, което беше мечта, на шега Томислав Дончев го кръсти "Балкан", никой не го вярваше... Ние направихме така, че това да стане европейски проект и пред нас да стои Европейската комисия."

"Не сме срещу Русия. Всеки, който спазва европейските правила, е добре дошъл", заяви Борисов.