Режимът за разкриване на до 35 избирателни секции в една държава зад граница в ЕС и извън ЕС ще е различен. Това става ясно от новия законопроект за промени в Изборния кодекс, внесен от 47 депутати от ГЕРБ, част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ.

Текстовете трябва да облекчат вота зад граница след протестите за въведените от ГЕРБ и Патриотите ограничения за разкриване на секции, на които президентът Росен Плевнелиев наложи вето, но парламентът го отхвърли.

В новия вариант максималният брой секции в дадена чужда страна е 35. На територията на ЕС места за гласуване ще се разкриват освен в дипломатическите ни представителства, и навсякъде, където има подадени поне 60 заявления за гласуване. В Европа само на две места на предишните избори имаше над 35 секции - във Великобритания и в Испания. 

В страни извън ЕС обаче освен поне 60 заявления, ще е нужно и изрично решение на ЦИК къде точно да се намират избирателните секции. Това ще става след предложение на посланиците и консулите на България, които ще съобразяват какво е разпределението на българското население на територията на съответната страна и какво да е разстоянието между секциите. Окончателното решение ще е на ЦИК. То поне ще подлежи на съдебен контрол - ще може да се обжалва пред ВАС.

Според председателя на комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов и мотивите на депутатите в проекта няма никаква дискриминация, защото критериите за разкриване на секции зад граница са едни и същи за всички държави.

С новия режим, който вероятно ще бъде приет, ако в Турция гласуват около 60 000 българи, както на вота през 2014 г. и секциите са 35, то във всяка от тях трябва да се подадат над 1700 бюлетини. Според решение на Конституционния съд обаче това е практически невъзможно в рамките на изборния ден - през 2009 г. заради наличие на понече от 1000 гласували бяха касирани изборите в 18 секции в Турция. През 2014 г. секциите там бяха 136. Според Кирилов до новата бройка се е стигнало, защото това е било числото, около което са се обединили партиите. 

Промените в Изборния кодекс връщат възможността българските общности зад граница да предлагат на посланиците и консулите варианти за разполагане на изборни секции.

Целият законопроект на властта можете да видите ТУК.