От столичната полиция е тръгнал течът на информация, че Румен Петков е привикан рано сутринта в неделя. Това намекна главният прокурор Сотир Цацаров, след като трети ден бившият вътрешен министър и АБВ-активист влезе в задочна полемика с него.

"Този, който е съобщил за присъствието на г-н Петков в сградата на СДВР, не е нито прокурор, нито служител на прокуратурата.  Отговорът трябва да бъде даден от ръководителите на институцията, която е призовала гражданина Румен Петков. Прокуратурата не дължи такъв отговор", каза Цацаров.

Той направи изявлението си на пресконференция, насрочена по повод повсеместната проверка на оръжията в България, и за която Петков предварително намекна, че ще е "шоурум", посветен на него.

За да поясни целия случай, Цацаров цитира чл. 60, ал. 1 от Закона за МВР (ЗМВР), според който полицейските органи могат да призовават всички граждани.

"Внимателният прочит на целия текст - алинея по алинея, на чл. 60, както и внимателният прочит на целия ЗМВР показва, че липсва каквато и да е разпоредба, която да въвежда изключения лично за гражданина Румен Петков", заключи обвинител №1.

Целият случай според него бил такъв: по проверка, водена от "прокуратура в северна България", са постъпили данни и за други престъпления (става въпрос за купуване на гласове, б.р.). Прокурорите в северна България продължават разследването си със съвсем друг предмет, а постъпилите данни за търговия с гласове били обединени в преписка, която е изпратена по компетентност в Софийската районна прокуратура (СРП). СРП възложила проверката на столичната полиция. Цацаров подчерта, че гражданинът Петков е бил призован по тази преписка като лице, което е поканено да дава обяснения за определени факти. Той на няколко пъти категорично повтори, че няма никакви подозрения за престъпна дейност от страна на Петков, "... а за възприети от него факти и обстоятелства." 

След като Петков в неделя беше видимо ядосан, че в ранния час куп журналисти са го причакали пред СДВР, той каза, че Сотир Цацаров е "джобното ножче на Делян Пеевски" и че случаят е нов Костинброд.

"За изявленията на г-н Петков... Без коментар. Нито мога, нито искам да повтарям или имам речника, поведението  и начина на мислене на гражданина Румен Петков - каза днес Цацаров. И продължи по темата с "джобното ножче" така: 

В кръга на шегата, данните за огнестрелните оръжия, изнесени преди малко, показват, че хората с такъв тип мислене, т.е. - мислене "джобно ножче", са останали твърде назад във времето и събитията. Защото днес, струва ми се, не се ползват джобни ножчета. Ако някой си ги ползва, си е негов проблем... Ловни карабини се ползват."

Цацаров обаче продчерта, че и личното му мнение е, че призован гражданин "... който и да е той - Румен Петков, Иван Иванов, не може да бъде подложен на, да го нарека, целево осветяване на явяването му от страна на медиите. С това се правят внушения за виновност, особено в сегашната предизборна обстановка."

Иначе по самата проверка още вчера - понеделник, има отказ за образуване на производство, т.е. - тя е прекратена.