Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" няма да стигне до пленарната зала на парламента. Това реши правната комисия днес. Депутатите гласуваха решение, според което идеите на инициативата се препоръчват на народните представители, които по тяхна преценка да ги съобразят в своята законодателна дейност.

От "Правосъдие за всеки" предлагат въвеждане на позицията независим зам. главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във ВСС, да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, да се намалят мандатите на ВСС и на главния прокурор и др.

В началото на дебатите шефът на комисията Данаил Кирилов припомни, че предложенията на "Правосъдие за всеки" вече бяха разгледани от правната комисия и комисията по взаимодействие с гражданските организации. Двете комисии излязоха с позиция тези предложения да бъдат внесени в пленарната зала за обсъждане. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче върна това решение обратно в правната комисия.

Основният мотив на Цачева бе, че според парламентарната практика гражданските инициативи не подлежат на гласуване в пленарната зала. Парламентарната шефка се позовава на подобни случаи в 41-вото и 42-рото народно събрание. Аргументът на Цачева обаче е в противоречие със закона за референдумите. Според чл. 52, ал. 1 от него органите, към които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение.

Именно това бе и основният аргумент на Любомир Авджийски от "Правосъдие за всеки", който бе допуснат да се изкаже след неколкократно искане на думата и след като Кирилов му заяви на висок тон, че няма да му я даде, ако не спазва реда.

Петър Славов (Реформаторски блок) предложи в решението да бъде записано, че Народното събрание подкрепя усилията на гражданското общество за задълбочаване на съдебната реформа. Това предложение обаче също не бе прието.

Самият Кирилов заяви, че при бъдещи промени в закона за референдумите ще внесе текст, с който референдумите и гражданските инициативи да не бъдат приравнени към един режим. Според него не е редно пленарната зала да се произнася и в единия, и в другия случай. "Нека все пак до тогава да спазим закона", репликира го Славов. Думите му обаче останах без отговор.