Първо нарушаваме закона, после го променяме според нарушението. Тази новаторска депутатска логика бе демонстирана не къде да е, а в правната комисия на парламента. Със съучастието на не кого да е, а на шефката на парламента Цецка Цачева. Повод за "новаторските идеи" стана гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", която от месеци се търкаля из деловодството на парламента и бе причина за епистоларни диалози между Цачева и шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

"ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" НЯМА ДА СТИГНЕ ДО ПЛЕНАРНА ЗАЛА

Ето накратко за какво става въпрос. По реда на т.нар. гражданска иницатива, записана като инструмент в закона за референдумите, от "Правосъдие за всеки" предлагат въвеждане на позицията независим зам. главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори и др. Все еретични мисли за поне 204 от депутатите в парламента.

Според чл. 52, ал. 1 от закона органите, към които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение. В случая органът е Народното събрание и логиката е по тази инициатива да се произнесе пленарната зала. В крайна сметка обаче правната комисия реши тези предложения да бъдат само препоръчани на депутатите, които евентуално да ги имат предвид при бъдещи законодателни инициативи.

ЦАЧЕВА ПРАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА "ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

Фрапантно нарушение на закона! Самият Кирилов косвено призна това, като заяви, че мисли върху промени в текстовете, с които гражданската инициатива да не бъде приравнена с референдумите. Само дето не обясни по каква логика депутатите си позволяват да действа сега съобразно бъдещи промени.

Аргументът, че и предишни парламенти са постъпвали по този начин няма как да бъде приет. Да нарушаваш закона, аргументирайки се с това, че и други преди теб са го нарушавали е, меко казано, несериозно.

Факт е, че целият казус разкри поредното недомислие в този закон. Защото парламентът е длъжен да се произнесе по инициатива за референдум, подписана от поне 200 000 души или ако при проведено допитване в него са се включили поне 20% от избирателите и повече от половината от тях са гласували с "да".

ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ ДО ЦАЧЕВА: НАИСТИНА ЛИ ЩЕ НАРУШИТЕ ЗАКОНА?

Докато националната гражданска инициатива се организира по решение на събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права, които събират подписи не повече от три месеца. Очевидно е, че двата режима няма как да водят до един и същ резултат.

Докато законът не се промени обаче той би трябвало да се изпълнява. Особено от депутатите, чиято работа е да приемат и гласуват законите. Да, вероятно някой може да каже, че от "Правосъдие за всеки" злоупотребяват, възползвайки се от тази празнота. Така или иначе обаче в правовата държава законът би трябвало да е над всичко.

С действията си около инициативата на "Правосъдие за всеки" депутатите допуснаха да тълкуват закона в своя полза. Така, както на тях им изнася. Интересно какво ли ще се случи в държавата, ако всяка институция и всеки гражданин реши да последва "светлия" им пример.