Барак Обама призова за съкращаване на световните запаси от ядрени оръжия, предаде АП.

Той направи това днес в японския град Хирошима, сринат от американска атомна бомба през 1945 г. Обама саана първият действащ президент на САЩ, посетил това място. Той пристигна там от японския курорт Исе-Шима, където бе на срещата на върха на Г-7.

Обама положи венец пред паметника на жертвите на американската атака в мемориалния парк на мира.

"Светът има общата отговорност да пита как да не се допуснат отново страданията, преживени в този японски град преди 70 години. Споменът за случилото се на 6 август 1945 г. никога не трябва да избледнее", каза Обама.

До него стоеше японският премиер Шиндзо Абе. 

Както се и очакваше, Обама не поднесе извинение за бомбардировките. Речта му беше просто размишление за ужасите на войната и за надеждата му, че трагедията в Хирошима ще послужи за морално пробуждане, отбелязва АП.

Американският президент изтъкна, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са били "жесток край на Втората световна война" и че техни жертви са станали невинни хора.

"Техните души постоянно говорят с нас и ни напомнят кои сме и какви трябва да станем", каза Обама. Той отправи също призив за съкращаване на световните арсенали от ядрени оръжия и за придвижване към свят, свободен от тези оръжия. 

Поставянето на венец на мястото на първата в света атомна бомбардировка е символичен жест, отбелязва АФП. С него Токио и Вашингтон се надяват да подчертаят своя съюз и да вдъхнат живот на усилията за унищожаване на ядрените оръжия.

Атомната бомба, пусната над Хирошима на 6 август 1945 г., унищожава мигновено хиляди хора и още около 140 хиляди до края на годината. Град Нагасаки е поразен от втора атомна бомба на 9 август същата година. Малко след това Япония капитулира и така приключва Втората световна война.

Обама посети и близката американска военновъздушна база в град Ивакуни.