Гражданската инициатива поиска от всички участници в изборите да отговорят на 5 въпроса, които „Протестна мрежа“ определи като важни за българските граждани. Въпросите бяха публикувани вчера, а очакването към основните политически сили е да намерят начин да обявят своите отговори. 24 часа по-късно две политически сили вече откликнаха на питането.

Водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин публикува в профила си във фейсбук отговорите и призова „Споделяйте, за да притиснем и останалите да заявят отношение и да поемат отговорност.“ По-късно същото направиха и „Зелените“.

Публикуваме 5-те въпроса с част от отговорите към тях. Ще публикуваме и още отговори, ако последват такива.

1. Виждате ли алтернатива на членството на България в ЕС?

За Ивайло Калфин има алтернативи, но те не са добри. Според него проблем е не членството на България в ЕС, а начинът, по който се възползваме от него. „Зелените“ категорино отговорят с Не, защото България била поела по този път още с приемането на християнството през 9 век.

„Няма как да напуснем нещо, което сами сме създали“, отговарят „Зелените“.

2. Виждате ли мръсни пари в българската политика и какво ще направите срещу тях?

И двете политически сили виждат. За АБВ отговорът е в гласуването, защото „тези, които пазят статуквото, имат интерес от ниска активност на изборите" и затова нарочно демотивирали избирателите, за да могат да се самоизбират непрекъсното.

Зелените“ предлагат и конкретни действия: забрана на офшорни фирми да участват в обществени поръчки, възобновяване на разследавнето за изнасяне на пари чрез външнотърговските дружества, „черен списък“ на забранени инвеститори за България и „силови мерки за борба с мафията и контрабандата, които да обхванат и семействата и роднините на участниците.“

3. Какво ще направите, за да не продължава българският парламент да е Лафка за продажба на депутатски места и приемане на закони, диктувани от Газпром?

Формулата на движението на Георги Първанов включва „драстично намаляване на партийните субсидии, промяна на избирателната система с 50% мажоритарни депутати, създаване на избирателен район за българите зад граница, електронно гласуване, облекчаване на провеждането на референдуми".

"Само протестите на хората и масовото гласуване могат да поддържат политиката в приемливи граници и в обществен интерес", пише Калфин.

Записите от заседанията на всички комисии ще бъдат публични, а „депутати, членове на техните семейства, сътрудници и други свързани с тях лица“ ще получават тройни наказания, ако извършат престъпление. Това ще стане, ако „Зелените“ управляват.

4. Кои са партиите, срещу които ще поставите санитарен кордон, за да не влияят върху управлението на страната?

Конкретни партии назовават само „Зелените“ - ДПС, БСП, „Атака“ и „България без цензура". Калфин не споменава партии, защото „санитарният кордон се поставя от избирателите. Това рано или късно става."

5. Зависите ли от медиите на Пеевски и имали ли сте уговорки за "чадъри“ с тях?

"Слава Богу, не! Дори се гордеем, че те водят яростна кампания срещу АБВ."

"Разбира се, че не. Лошата новина е, че сме от малцината политически формирования, които избират почтенността пред слугинажа на удобни медии.“