Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в референдума, предложен от Слави Трифонов и инициативния му комитет, след като се събра подписка от над 500 000 граждани, не противоречат на основния закон.

Заради големия брой на подписите Народното събрание бе длъжно да насрочи референдум, а депутатите не редактираха въпросите и не предложиха отпадането на нито един от тях.

Въпросите, за които Плевнелиев иска тълкувание, са:

- Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

- Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В съобщението към искането, пратено до Конституционния съд, пише ,че основният закон предвижда, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено (пряка демокрация) и чрез органите, предвидени в Конституцията (представителна демокрация). 

Според Плевнелиев той самият винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите.

Този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна. Това обаче не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто безспорно е принципът за върховенство на правото, пише още в документа, разпространен от прессекретариата на държавния глава.

Очаквайте подробности.