Конкурс за нов ръководител на най-голямата АГ болница у нас "Майчин дом" обяви Министерството на здравеопазването със заповед на ресорния министър д-р Петър Москов. 

Причината е изтеклият мандат на ръководството, който приключи на 23 май и отказът на сегашния директор на лечебното заведение проф. д-р Виктор Златков да продължи да управлява болницата. Своето решение той е обявил още на 22 април, поради което постът му остава вакантен, а здравното министерство е длъжно да обяви конкурс за нов директор. 

"Част от мотивите за това изявление са свързани с тезата на генерал-майор чл. кор. проф. д-р Николай Петров (понастоящем ръководител на Военномедицинска академия - б.а.), който през 2015 г. в свое интервю посочи, че след 5 г. участие в управлението на едно лечебно заведение всеки ръководител трябва да си даде ясна сметка доколко може да бъде полезен на своята институция и, ако прецени, да даде възможност на по-млади професионалисти да генерират и, надявам се, да реализират нови, по-успешни модели за развитие на лечебното заведение", пише в писмото си до здравното министерство проф. Златков. 

Той управлява болницата в продължение на 7 години (в периода 2009 - 2016 г.), през които лечебното заведение не е натрупало просрочени задължения, отчита свършеното директорът в оставка. За сметка на това през последните пет години "Майчин дом" е увеличил собствения си капитал от 5 730 370 лв. на 7 190 920 лева. Годишните приходи са средно 15 942 хил. лв., а разходите - около 17 877 хил. лв., което формира средна печалба от приблизително 450 хил. лв. годишно. По години единствено 2011-а е приключила със загуба от 125 хил. лв., което се дължи на неблагоприятно завършили съдебни дела за минал период от време с общ размер от 917 081 лв., част от които са изплатени, а други се плащат разсрочено и в момента, уточнява проф. Златков. 

Отделно в болницата са били инвестирани над 11,5 млн. лв., от които 7,7 млн. лв. са предоставени от Министерството на здравеопазването. Останалите са собствени средства, усвоени пари от еврофондовете, сътрудничества с Медицинския университет в София и външни дарения. 

"Разбира се, аз ще продължа да изпълнявам своите задължения докато бъде назначен следващ ръководител на лечебното заведение. Затова това не е прощално писмо. Това е писмо, в което искам да благодаря на всички екипи на МЗ, с които съм си сътрудничил, на членовете на съвета на директорите, както и на колектива на болницата за съвместната ни работа", споделя на финала проф. Златев. 

И допълва мотивите си с метафора, според която "за човек в средната възраст много важно е да разбере кога работата спира да му носи удовлетворение и кога удовлетворението е просто работа".

Според издадената заповед на министър Москов следващият директор на "Майчин дом" трябва да е "магистър" по медицина или икономика, но с придобита научна степен и квалификация по здравен мениджмънт. Другото условие е да не е осъждан и да има поне 5 г. трудов стаж като лекар, стоматолог или икономист. 

За да се явят на конкурса, кандидатите трябва да представят писмена разработка, в която да опишат собствения си план за развитие на "Майчин дом" за тригодишен период. Всички ще минат и през събеседване на тема "Мястото и ролята на лечебното заведение в системата на здравеопазването, повишаване качеството на медицинското обслужване, приоритети за бъдещото развитие". 

Документите трябва да се подават в деловодството на здравното министерство, а самият конкурс е насрочен за 29 юни от 10.30 часа.