Васил Божков продължава да декларира готовност да оздрави ПФК ЦСКА АД. Вчера стана ясно, че окончателно признатите от съда дългове на клуба възлизат на повече от 20 милиона лева.

Въпреки това Божков не се отказва. В съобщение до медиите пресцентърът на НОВЕ холдинг обявява, че "експертен екип е подготвил детайлна стратегия за оздравяване на дружеството". В случай, че Гриша Ганчев откаже да направи това. 

Вижте декларацията, публикуваме я без редакторска намеса:

"До спортната общественост и спортните медии

Уважаеми привърженици на ЦСКА,

Преди всичко искаме да поздравим отбора, треньора и ръководството за спечелването на купата на България. Те отново доказаха, че ЦСКА e символ на сила и успехи, неподвластни на времето и обстоятелствата.

В последните години клубът премина през катаклизми и обрати, които многократно поставиха под съмнение съществуването му. Възраждането на ЦСКА може да се осъществи само по законен начин. Всякакви други експерименти и опити за заобикаляне на правилата водят до задълбочаване на кризата, разрастване на проблемите и все повече реални рискове за ликвидация.

ЦСКА се нуждае от дългосрочна визия за бъдещето. Тя може да бъде изградена освен с безспорната любов на привържениците и професионално и отговорно планиране.

Оздравяването на най-титулувания български клуб е единственият възможен път към полагащото му се място в европейския и роден футболен елит.

Отчитайки усилията на г-н Ганчев и неговия екип през последната година, вярваме, че те ще предложат оздравителен план за спасяването на ПФК ЦСКА АД.

Ако все пак това не се случи, експертен екип е подготвил детайлна стратегия за оздравяване на дружеството, съобразена с българските и международни законови изисквания. Тя ще бъде предоставена в рамките на законосъобразния 30 дневен срок. Осигурено е и необходимото финансиране за развитие на отбора, детско-юношеската школа и възстановяване на подобаващите условия за зрители и футболисти."

А Гриша Ганчев няма намерение да оздравява обявения в несъстоятелност клуб. Новото дружество ПФК ЦСКА 1948 АД вече е регистрирано. Размерът на капитала е 100 000 лева. Всяка една акция е на стойност 1 лв. Гриша Ганчев и Юлиян Инджов имат по 38 100 акции, а Христо Стоичков - 20 000.

В съвета на директорите са Гриша Ганчев, Искра Григорова, Юлиан Инджов, Милко Георгиев и Емил Димитров. Последният е собственик на "Чавдар" (Етрополе) и приятел на Камата. Точно от "Чавдар" тръгва сложната трансформация за новия клуб и минава през "Литекс".

Предстои БФС да се произнесе дали ще признае ПФК ЦСКА 1948.