Проектът на премиера за газов хъб "Балкан" е медиен балон и няма да се случи поне следващите 10 години, смята бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета Орешарски Драгомир Стойнев, който сега участва в новото Изпълнително бюро на БСП.

"Нямаме никаква информация за този хъб, единствено се хвалим колко сме напреднали", коментира в предаването "Лице в лице" по бТВ Стойнев.

ЕВРОКОМИСАРЯТ КАНЕТЕ: ХЪБЪТ БАЛКАН ЩЕ ГО БЪДЕ

"Най-важният въпрос е откъде ще дойде нефт и газ за този проект. Хубаво е, че се правят сондажи на нашето крайбражие, но чисто технологически, ако утре се намери газ, трябват минимум 10 години тази газ да стигне до крайния потребител", казва Стойнев, според когото по спрения проект "Южен поток" синьото гориво щяло да достигне до българския бизнес през 2018 г.

Второто предположение е, че от проекта ТАП ще дойде природен газ от Азербайджан. Но той не е достатъчен, за да напълни хъба, обяснява Стойнев.

"Този хъб без руска газ няма как да бъде напълнен. Дори да са водени разговори с руснаците, целта е тяхната газ да достига до централна Европа, Италия или Австрия. Те няма да докарат газ до България само за да ни напълнят хъба", обяснява вещо Стойнев.

Той обръща внимание и на това, че газът от черноморските находища няма да бъде без пари. Цената на тази природна газ ще определят инвеститорите, а не премиерът Борисов. Това са частни инвеститори, които ще искат възвръщаемост на капитала, все пак техните дневни разходи са €2 млн., обяснява Стойнев.