БНБ издаде предварително одобрение на регистрираната в Люксембург компания 4Finance Holdings S.A. да придобие Ти Би Ай Банк, съобщи централната банка.

Собственик на акциите на 19-ата по размер на активите (523 млн. лв.) българска банка е регистрираната в Холандия TBIF Financial Services B.V., част от холандско-израелската финансова група Kardan.

4Finance Holdings S.A. от своя страна е притежавана от латвийската компания за бързи кредити 4Finance, която в България предлага услугите си с бранда Vivus.

Ти Би Ай Банк е част от продажбата на финансовото подразделение TBIF, с което Kardan се разделя, за да изплаща задължения. 4Finance плаща за TBIF €69 млн., но цената на Ти Би Ай Банк не се съобщава.

Ти Би Ай Банк има 55 офиса в България и 6 в Румъния. Финансовата иституция е създадена през 2002 г. от словенски инвеститори като Банка "Запад-Изток", след това носеше името НЛБ Банка София, а от края на ноември 2011 г. е Ти Би Ай Банк, след като беше придобита от TBIH.

"Одобрението се издава при условията на поетите от 4Finance Holdings S.A. ангажименти в представения Стратегически план за развитие на „Ти Би Ай Банк“ ЕАД за запазване на настоящия бизнес модел на банката и адаптирането му към новите технологични пазарни тенденции, за спазване на установените регулаторни изисквания за разумно и надеждно управление на основните банкови рискове, както и за осигуряване на капиталова подкрепа с оглед осъществяването на оповестените стратегически цели", обясняват от БНБ.