Американското посолство в София започва прием на кандидатури за участие в Международния космически лагер 2016, който ще се проведе тази година от 9 до 15 юли в Хънтсвил, щата Алабама.

Двама ученици на възраст между 15-18 години и един преподавател ще имат възможност да представят България, като всички разноски се поемат от посолството. Международният космически лагер събира младежи и техните учители от цял свят, за да тестват уменията си в точните науки, както и за уникални учебни симулации, подобни само на провежданите в НАСА.

Учениците ще имат възможност да пилотират професионални симулатори, да се състезават в специални инженерни предизвикателства, както и да се гмурнат под водата в симулация на космическата безтегловност. Те ще научат детайли за космическия костюм, как се променя физиологията на човек в космоса, какви са механиките на движение в орбита. Ще работят в екип с други свои връстници от цял свят в специални упражнения.

Избраният преподавател пък ще получи безценно обучение как да провокира интерес към космическата наука и изследователската дейност, знания, които да върне със себе си в България и с които да обогати и бъдещите си ученици. 

Програмата окуражава и комуникацията между ученици и учители от цял свят.

Кандидатстването става с мотивационно есе, което трябва да се прати до 3 юни. Повече подробности можете да откриете на сайта на Международния космически лагер тук.

Разбира се, можете да се запишете на лагера и без конкурса, но цените на курсовете са сериозни - 850-950 долара.