ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Сред премиерните филми тази няма такива, които трябва да се гледат на всяка цена, нито пък грандиозни провали. Просто три заглавия – фентъзи приказка, трилър със социални елементи и криминална комедия – които си имат своите добри страни, но едва ли някой би им обърнал внимание, ако във всеки от тях нямаше поне по две големи звезди.

Алиса в огледалния свят

„Алиса в огледалния свят“ се опитва да повтори успеха на „Алиса в страната на чудесата“ от 2010 г. Говорим за финансовия успех – 1 милиард долара при бюджет от 200 милиона, защото останалите силни страни на филма общо взето се изчерпваха с дизайна и костюмите. Героите (уж на Луис Карол, но съвсем не) отново са тук – Мия Вашиковска, Джони Деп, Хелена Бонъм Картър и Ан Хатауей, но Тим Бъртън не е режисьор, а продуцент. Новото, свежо попълнение е Саша Барон Коен в ролята на Времето.

Джони Деп и Мия Вашиковска в „Алиса в Огледалния свят“.

В сравнение с първия филм визията е все така пищна, историята още по-постна, а критиката – още по-критична със средни оценка 3,3 по десетобалната система. Филмът е по кината на 3D, IMAX 3D и 4DX.

Пулсът на парите

„Пулсът на парите“ щеше да е много по-навременен в САЩ преди 6-7 години, в разгара на финансовата криза, когато пулсът на американската финансова система едва се усещаше. У нас също изглежда малко закъснял – КТБ спря да плаща преди почти 2 години – и много хора осъзнаха, че са изгубили парите си, въпреки че са ги вложили в банката на любимеца на медиите, определян от „специалистите“ за „Мистър Икономика“, „Банкер на годината“ и т.н.

Джордж Клуни е в ролята на Лий Гейтс, водещ на тв предаване за финансови съвети, когато разярен инвеститор нахлува и превзема студиото, заплашвайки да го взриви, понеже е загубил всичките си спестявания (Джак О‘Конъл) – а част от вината е на Гейтс. Джулия Робъртс е Пати, продуцент на шоуто, която зад кадър се опитва направи всичко, за да спаси колегата си. А в случая то се оказва екстремно спешно журналистическо разследване за фалита на гигантска корпорация.

Джордж Клуни и Джак О‘Конъл в „Пулсът на парите“.

Историята се развива като трилър – с леки комедийни елементи, доставени от Клуни, и по-тежки социални коментари за отговорността на бизнеса и корупцията в журналистиката. Сериозни теми, които един хепиенд би компрометирал, но финалът трудно би могъл да бъде наречен така.

Въпреки всичко, главно заради Клуни и Робъртс, филмът се гледа с лекота и удоволствие, но и също така леко и с удоволствие се забравя два дни по-късно.

Любезните пичове

„Любезните пичове“ – забавна, но и напрегната криминална комедия в жанра „buddy cops“ (приятели ченгета) с премиера в Кан – пристига с отлични отзиви, неочаквани сюжетни обрати, три звезди – Ръсел Кроу, Райън Гослинг, Ким Бейсингър и една млада надежда.

Холанд Марш (Гослинг) е частен детектив, затънал в алкохолна депресия след смъртта на жена си. Родственица на наскоро загинала порнозвезда го моли да открие какво се е случило с нейната изчезнала племенница. В разследването се включва и Джексън Хили (Ръсел Кроу), специалист по силово решаване на проблеми, който още на първата им среща чупи ръката на бъдещия си партньор. Но двамата са принудени заедно да разгадават този на пръв поглед не много сложен ребус.

Ръсел Кроу, Райън Гослинг и Амгури Райс в „Любезните пичове“.

Естествено, възгледите и методите на Марш и Хили са абсолютно противоположни – на това всъщност се крепи жанра buddy cops (ченгета приятели). А режисьорът Шейн Блек има богат опит в него като сценарист с „Последният бойскаут“, „Смъртоносно оръжие“ 1, 2 и 3, „Последният екшън герой“…

Всъщност, основната причина да гледате „Любезните пичове“ е актьорското партньорство между Райън Гослинг, който се оказва много добър и в чисто физическата комедия, и Ръсел Кроу. Както и 13-годишната по време на снимките Ангури Райс, австралийка, чието име трябва да бъде запомнено.

Площад Славейков