Държавата не знае колко хора в страната са носители на Хепатит С и на каква част от тях съвсем скоро може да се наложи да се борят за живота си заради фатални увреждания на черния дроб. Предполага се, че става дума за около 110 000 души, от които едва 0,3% се лекуват (приблизително 300 болни годишно). Над 75 на сто изобщо не подозират, че са болни, но всъщност броят им може и да е много по-голям. У нас няма национална скринингова програма за установяване на епидемиологията и на практика никой не знае колко българи са в риск.

Диагнозата не е за подценяване, защото Хепатит С е способен само за 5 години напълно да разруши черния дроб, което неминуемо уврежда и повечето органи и системи в тялото (възникват проблеми с бъбреците, сърдечно-съдови заболявания, диабет и прочие). Заразата протича съвършено безсимптомно докато не се появат първите остри оплаквания, белег за фиброза, цироза или карцином. Вирусът се инкорпорира в човешкия геном, податлив е на мутации и успява да заблуди имунната ни система, поради което може да работи необезпокояван в организма повече от 20 години. Затова е по-известен като "тихият" или "перфектният убиец".

"Тепърва започват цирозите в България. Преди 1992 г. нищо не знаехме за този вирус и кръвта не се изследваше за Хепатит С. Затова всички, на които е правено кръвопреливане или са минали през хирургична интервенция преди този период, са в потенциален риск", алармира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и секретар на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Това на практика засяга всички българи около и над 30-годишна възраст, оперирани в болница преди повече от 24 години. Не е задължително всички да са болни, но експертите силно препоръчват хората да се изследват.

Уви, тестът не се покрива от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и диагностиката ще струва между 14 и 20 лв. на човек, но последствията могат да са много по-тежки, а лечението хиляди пъти по-скъпо.

Както е известно, Хепатит С се предава основно по кръвен път и съвсем рядко при сексуален контакт. Най-голям риск от заразяване съществува при пряк досег с игли, спринцовки и остри предмети, поради което най-често заразата се разпространява сред наркомани, както и в заведения, където не се спазват стандартите за стерилност и хигиена (в това число лаборатории, здравни структури, зъболекари, студия за татуировки, маникюр, педикюр и прочие). 

Според световната статистика между 170 и 200 млн. души носят Хепатит С, но броят им непрекъснато расте, защото вирусът инфектира по 3-4 млн. здрави хора годишно. Заразата се среща най-често при лица в активна възраст (30-60 години), но 75% от болните дори не подозират за това. Близо 30-40% от случаите на цироза и 25% от  рака на черния дроб в Европа и Северна Америка се дължат именно на Хепатит С. Хроничната му форма пък отнема живота на 350-500 хил. души годишно в глобален план. 

Добрата новина е, че Хепатит С вече е напълно лечим, с изключение на известните резистентни случаи, които представляват около 5% от всички заразени. Най-новата неинтерферонова терапия атакува вируса така, че не му позволява да се развива в чернодробните клетки, което в крайна сметка го убива. След тримесечно лечение медикаментите успяват напълно да го унищожат при 95% от болните, при това без да предизвикват странични ефекти.

Лошата новина е, че не всички заразени в България могат да се лекуват с новата терапия. На 1 март тя беше одобрена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и е безплатна за пациентите, но само за тези с напреднал стадий на фиброза или цироза. В списъка попадат и хората със съпътстващи автоимунни, бъбречни, сърдечни, онкологични и други заболявания, както и всички с прекалено високи нива на вируса в кръвта, подложените на чернодробна трансплантация, болните с ХИВ/СПИН и преминалите неуспешна терапия с интерферони.  

Всички останали са принудени да чакат или да поемат сами най-новото безинтерфероново лечение, което по пазарни цени е около 100 000 лева. Алтернативата е да спре алкохола и мазните храни, да води по-здравословен начин на живот и да стиска палци терапията да стане безплатна за всички преди да е достигнал до тежките фази на чернодробно увреждане.