Британският вестник „Mail on Sundayпубликува свое разследване за злоупотреба с благороднически титли от влиятелни фигури във Великобритания. На прицел е генералният секретар на Общността на нациите баронеса Скотланд, която оглави миналия месец организацията на 53 държави от бившата империя. Баронеса Скотланд е заемала различни позиции в правителството на Обединеното кралство и често контактува с Бъкингамския дворец.

Според вестника обаче баронесата е замесена в присъждането на рицарско звание от Антигуа на известния лобист Антъни Бейли, който злоупотребявал с титлата на Острова. Бейли е споменат като „скъп приятел“ на баронесата. Той държал да го наричат Сър Антъни в Лондон, въпреки че званието на Антигуа не му дава това право, отбелязва изданието. Дори Бъкингамският дворец изрично го е предупреждавал да спре да се представя за британски рицар.

Заедно с Бейли рицари на Антигуа са станали още двама души – българският бизнесмен Спас Русев и Надми Оши, който е бил обвинен в измама и даване на подкуп през 2003 година, съобщи първо „Биволъ“.

След публикуването на разследването в „Mail on Sunday”, Антъни Бейли най-вероятно ще трябва да се откаже от титлата си от Антигуа. Спас Русев и Надми Оши обаче вече се били разделили с рицарството си и по случая се води разследване, допълва британският вестник.

Пред изданието говорител на Русев е казал, че към него се обърнали с предложение да получи титлата в замяна на „подкрепа за благотворителни проекти“, а самият Русев „имал въпросителни още от самото начало“.

"Стана ясно, че не всичко е наред, процесът имаше нарушения и не отговаряше на първоначалното описание. Г-н Русев спря всички плащания и помоли да върне титлата, но му бе отказано“, е казал говорителят на бизнесмена.

Тримата са били част от делегация, заедно с баронеса Скотланд, на Свещения военен Константинов орден „Свети Георги“, който е бил възстановен преди 10 години от Бейли. По тази причина той говори за себе си и като „Негово превъзходителство“.

Каналът на Ордена в YouTube предлага и видео спомен от удостояването на Спас Русев с рицарско звание на Антигуа.

Спас Русев придоби миналата година БТК. Той е близък до икономическия екип на Симеон Сакскобургготски.

ИНТРИГА, ДРАМА, ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО СВЪРШИ: БТК Е ЗА СПАС РУСЕВ

Името на Спас Русев попадна в друг скандал през 2003 година, когато в багажника на взривения мерцедес на контрабандиста Иван Тодоров – Доктора бяха намерени снимки. На тях министрите от НДСВ Милен Велчев и Пламен Петров, заедно с депутата Мирослав Севлиевски са на яхтата на Спас Русев в Монако в компанията на Доктора и разследвания за пране пари Пепи Амигоса.