Днес точно в 18 часа пред сградата на Столична община на улица „Московска" 33 е насрочен поредният протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София. Протестиращите настояват за разпускане на Центъра за градска мобилност, както и за отмяна на новите цени.

ПРОТЕСТ ПОД ПРОЗОРЕЦА НА ФАНДЪКОВА: БИЛЕТ 1,60 ЛВ.! НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ!

Съдът е залят с жалби срещу поскъпването на билетчето в София. Исковете вече са общо 42. Във всички се оспорва решението на Общинския съвет еднократният билет за пътуване да поскъпне с 60 на сто. По всички жалби ще бъде образувано едно дело, което ще се гледа от тричленен състав на съда.

Според изчисления на екип на bTV след нововъведенията пътуването с обществения транспорт в столицата ще е по-скъпо дори от ползването на личен автомобил.

"Центърът за градска мобилност е паразитна структура, от която няма никаква нужда при наличието на отделни предприятия като "Автотранспорт", "Електротранспорт" и "Метрополитен". Единственият смисъл от съществуването на ЦГМ е определени хора да вземат големи заплати и да правят съмнителни поръчки", каза пред бТВ Борис Цветков, общински съветник от БСП.

Според него скъпото билетче ще има негативен ефект върху финансовото състояние на пътуващите.

"В страна с голяма бедност и силно икономическо неравенство не са много хората, които биха могли да дадат 300 лв. за годишна карта", коментира Антон Василковски, който е един от организаторите на днешния протест пред общината.

Според изчисления на бТВ след поскъпването на билетчето от 1 юни вече ще е по-евтино пътуването с личен автомобил вместо с обществен транспорт.